Toe aan een andere wijn dan die eeuwige Chardonnay of Sauvignon Blanc? Dan is Vermentino een Italiaanse schone die je subtiel verleidt. Met het wulpse van een jonge blom, wat spetterend, sappig citrusfruit en de warmte van een mediterrane zonnestraal. En omdat deze wijn wel houdt van een beetje bite, serveer je hem lekker met een spicy tonijnsalade. Dan waan je je toch met je voetjes in het warme, tropische zand?
Mediterrane druif
De Italiaanse Vermentino groeit op vele plekken. In Italië én daarbuiten. Op de eilanden Sardinië, Corsica en Sicilië doet het ras het vooral erg goed. Maar ook uit wijngebieden als Liguria, Piemonte en Toscane komen wijnen van een bijzondere kwaliteit. En zelfs in de Zuid-Franse Languedoc en Provence – waar de druif trouwens rolle wordt genoemd– voelt ’ie zich als een vis in het water.
Maar hoe ze hem ook noemen of waar hij ook vandaan komt, de wijn is altijd verfrissend en verleidt je met veel bloemetjes en fruit. Groene appel en een zwoele, tropische toets van abrikoos, ananas en meloen. Vermentino is verrassend en lekker anders met zijn amandelnootjes, mediterrane kruiden en zijn vleugje anijs. Vaak is de afdronk een beetje kruidig en mineraal, maar dan tegelijkertijd toch ook weer zacht. Met altijd het kenmerkende bittertje op het eind.
Het ras voelt zich het lekkerst onder invloed van de Middellandse Zee. Daarom passen fishy begeleiders ook zo goed. Gewoon solo op een zonnig terras is het al een heerlijk aperitief, maar met wat sushi, sashimi of een oestertje voelt ’ie zich helemaal opperbest. Zelfs gegrilde vis is vaak een goede chaperon. En heb je geen zin in al dat ziltige werk? Bij de vegetarische keuken is het ook een prima keus.
My all time favourite
Maar mijn all time favourite is een verkwikkende Vermentino bij een zomerse tonijnsalade met een beetje pit. Met een pepertje, een mediterrane olijf en wat kervelkruid lijken wijn en spijs hand in hand te gaan. Verse, gegrilde tonijn is dan natuurlijk het allerfijnst, maar (duurzame) tonijn uit blik is een smakelijk alternatief.
RECEPT tonijnsalade :
2 blikjes tonijn in olie / flinke moot gegrilde tonijn, besprenkeld met olie
1 bosuitje, in ringen gesneden
1 sjalotje, gesnipperd
1 handje cherrytomaatjes, ontpit & gehalveerd
1 handje schepverse zwarte olijfjes, ontpit & gehalveerd
paar takjes platte peterselie, grof gehakt
paar takjes kervel, grof gehakt
2-3 eetlepels sojasaus
2-3 eetlepels zure mayonaise
½ theelepel chili, flakes of poeder
evt. wat grof gemalen zwarte peper
Meng de geplukte tonijn in een schaal met alle ingrediënten. Schep door. Voeg naar smaak de mayonaise en sojasaus toe. Maak het niet tė spicy (proef daarom tussentijds!), anders past de wijn niet meer. Eventueel kan (een deel van de) mayonaise vervangen worden door yoghurt. Meng goed. Laat de smaken even intrekken. Garneer daarna met wat grof gemalen peper en kervel. Serveer met mooi brood en een goed glas Vermentino!
6 VERLEIDELIJKE VERMENTINO’S TO GO:
Jankara Vermentino di Gallura Superiore 2014, Sardegna
€14,95 Vinoblesse
flamboyant, fris & volvurig
De Grote Hamersma 9
Cantine Lupo Terra Marique Vermentino 2014, Lazio
€11,95 De Gouden Ton
pittig, fris & aromatisch
De Grote Hamersma 9
Tenute del Cerro Vermentino 2014, Toscana
€7,99 Gall & Gall
fruitig & wat rijpe peer
Omfietswijn
De Grote Hamersma 8
Lunae Vermentino Colle Di Luni, Liguria
€ 12,95 Villa Fattoria
fris, zijdezacht & verfijnd
Twee rode glaasjes Gambero Rosso – uitmuntend
Piero Mancini Vermentino di Gallura 2014, Sardegna
€9,99 Grapedistrict
bloemig, mineralig, amandeltje
Onno Kleyn 8+, Volkskrant Magazine
Solosole Vermentino – Poggio al Tesoro 2015, Bolgheri, Toscana
€9,95 Sligro
sappig, romig en intens
Miss Winelane’s Favorite