Terroir

Miss WineLane schiet te hulp en loodst je door het wilde woud der wijnterminologie. Met deze week:
TERROIR

Miss WineLane schiet te hulp en loodst je door het wilde woud der wijnterminologie. Met deze week:
TERROIR

Terroir komt van het Franse woord terre (aarde). Het verwijst naar de natuurlijke omgeving waarin druiven opgroeien, zowel boven de grond als eronder. Het is de combinatie van de bodem, het klimaat en de plek op aarde waar een wijngaard zich bevindt. En misschien gek, maar ook de wijnmaker hoort erbij. Want terroir staat voor alles dat van invloed is geweest op de uiteindelijke geur en smaak van wijn. Daar hoort het wijn maken natuurlijk ook bij.

Sommige wijnregio’s praten meer over hun terroir dan andere. Als iemand het heeft over een ‘echte terroirwijn’ gaat het meestal over een – duurdere – fles uit een van de klassieke Europese wijngebieden, zoals Bourgogne, Bordeaux, Moezel of Piemonte. Zo’n wijn is dan heel kenmerkend – en dus uniek – voor die bepaalde plek. Soms gaat dat zelfs maar over een enkele wijngaard. Een echte wijnkenner zou zelfs kunnen proeven of een wijn van de noordhelling of de zuidhelling van een wijngaard komt. Want meer of minder zon? Ook dat is terroir.

Terroir bij wijn wordt gezien als het ultieme kwaliteitskenmerk. Het is dus geen specifieke geur of smaak. Het is een verzameling van typische eigenschappen van een bepaalde plek, die je kunt herkennen in de wijn die er vandaan komt.

Related Posts