Tannine

Deze week een beetje stroef onderwerp: TANNINE

Miss WineLane schiet te hulp en loodst je door het wilde woud der wijnterminologie. Met deze week een beetje stroef onderwerp:
TANNINE

Wat is het?

Tannine in wijn is afkomstig van het looizuur uit de schillen, pitten en/of steeltjes van druiven. Omdat rode wijn zijn kleur krijgt door het meegisten van de blauwe schilletjes (en voor wit alleen het sap wordt gebruikt) heeft rode wijn veel meer tannine dan wit. Hoe langer die schillen, pitten en/of stelen meegisten hoe donkerder de kleur, maar ook hoe meer drogende tannines. Bijt maar eens op een druivenpit, dan snap je meteen. Bij sterke thee en walnoten heb je trouwens hetzelfde effect.
Tannine kan ook door houtrijping komen, vandaar dat witte wijn net zo goed wat tannine kan hebben. En natuurlijk maakt het uit welke druif is gebruikt. Zo is gamay een tannine-arme druif die lichte en soepele wijnen oplevert en worden van nebbiolodruiven stevige jongens gemaakt.

Waar is het goed voor?

Tannine is trouwens niet alleen maar vervelend stroef. Integendeel. Het is juist heel belangrijk bij het wijnmaken en wordt de ruggengraat van rode wijn genoemd. Het maakt wijn langer houdbaar en het geeft goede wijn de tijd om te rijpen. Er ontstaan ook specifieke geur- en smaakstoffen door, die de wijn lekkerder en spannender maken.

En waarom je tong voelt als een stroeve leren lap na zo’n ‘tannineuze’ slok? Omdat tannine zich bindt aan de eiwitten die in je mondholte voorkomen. En dat droogt uit. Daarom past een (eiwitrijke) entrecôte zo goed bij zo’n wijn, want dan tannine gaat de strijd aan met het vetje van het vlees. Alles wordt smeuïger en de wijn zachter. Het gaat dus om de juiste balans.

Orange Wine

Orange wine maak je door van witte druiven witte wijn te maken op een rode-wijnmanier. Tegenwoordig is orange wine hip & happening, maar eigenlijk is het een hele oude wijnmaaktechniek. In de Kaukasus (zeg maar het hedendaagse Georgië) werd op deze manier al duizenden jaren geleden witte wijn gemaakt. In aardewerken amforen werden daar witte druiven met schillen en al vergist tot een wijn met een behoorlijke hoeveelheid tannines vergist.

Tegenwoordig worden de druiven bij het maken van ‘gewone’ witte wijn meteen geperst, waardoor het sap gescheiden wordt van de schillen en pitjes. Maar bij orange wine vergisten die schillen en pitjes gewoon mee. Dit langere schilcontact geeft deze wijnen meer aroma’s maar ook meer tannines. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de gebruikte druiven. Hoe dan ook is het meestal wel lekkerder om er iets bij te eten, om de tannines – net als bij rode wijn – een beetje te verzachten.

Related Posts