Stories

  • Alles
  • Events
  • Nieuws
  • Reisverslag
  • Uncategorized
  • Wijn
  • Wijn & Spijs
  • Wijnboek
  • Wijncursus
  • Wijnpanel
  • WijnSchijn
  • Wijnweetjes
  • Winelane Wijntip
  • Winelane Wijnwoord

08 okt: Parker Points

Miss WineLane schiet te hulp en loodst je door het wilde woud der wijnterminologie. Met deze week: PARKER POINTS Parker…

05 jun: Wijnles – HET BOUQUET

De redactie van FavorFlav is gek op wijn, maar zodra het gaat over terroir, tannines en sulfiet verslapt de aandacht…

01 jun: Touch of Dutch

De wilde wijnen van Lotte Wolf De Britten mogen dan Meghan Markle hebben, wij hebben Lotte Wolf. De topsommelier en…

17 apr: Wijnles – KURK

De redactie van FavorFlav is gek op wijn, maar zodra het gaat over terroir, tannines en sulfiet verslapt de aandacht…

07 apr: De GRINGET fluisteraar

Ontdek Dominique Belluard Soms proef je een zeldzame druif. Zo eentje die tot dan toe alleen in boekjes bestond. Zoals…

19 mrt: Wijnles – GRAND CRU

De redactie van FavorFlav is gek op wijn, maar zodra het gaat over terroir, tannines en sulfiet verslapt de aandacht…

03 mrt: To Cru or not to Cru

Priorat gaat ervoor en Sancerre houdt het juist tegen: de cru-status van hun wijngaarden. International Wine Columnist of the Year…

14 feb: Saint-Amour, Be My Valentine

For this was on seynt Volantynys day Whan euery bryd comyth there to chese his make (1382 Parliament of Fowls,…

04 feb: Barolo in een notendop

Wie van rood, complex en stevig houdt drinkt Barolo. Deze koning onder de wijnen laat zien dat je het snapt,…

24 jan: Jij nog ‘n Chardonneetje?

Chardonnay. You love it or you hate it. Althans, het lijkt soms dat het zo moet. Met aartsrivaal Sauvignon Blanc…

19 jan: Wijn-Spijs | Smaak, harmonie & achtergrondmuziek

Wijn en spijs. We zijn altijd op zoek naar de ultieme smaaksensatie. Is perfectie haalbaar met wijn en spijs alleen? Niet…

07 dec: In Vino Vita

Biodynamische Bonnezeaux enzo Noem biodynamie in de wijnbouw en er gebeurt iets. Het blijft een controversieel onderwerp. Godfather Nicolas Joly…

28 nov: Ribera’s nobele roble

Je zou denken dat de Spaanse wijnwetgeving voldoende dekking biedt voor de diverse wijnstijlen. Bovenop de Europese regelgeving hanteert men…

07 nov: In 5 stappen naar de perfecte Duitse fles

Van makkelijke slobber tot de echte Spitzenwein Nu we steeds meer Duitse wijn gaan drinken, willen we ze ook beter…

23 sep: Zilte Zeeuwse Business Class-Wijn

Altijd al de kwaliteit van business class willen proeven? Met de wijnen van Wijnhoeve De Kleine Schorre drink je gewoon…

27 jul: AirDnD-en met je eigen wijn

Als je iemands bed en achterbank online kunt bestellen, waarom dan niet zijn culinair vernuft? Met AirDnD schuif je aan…

17 mei: Kiwiwijn

Verleidelijk wit, met een crispy randje Wijn uit Marlborough? Dan denk je toch meteen aan een frisse, sappige en stuivende…

17 apr: California Dreamin’

..met wijn van Francis Ford Coppola In Amerika doen ze meer dan alleen maar presidenten kiezen. Goede wijn maken ze…

08 jan: Ouwe Puklavec

Je hebt wijn en je hebt WIJN. Flessen die je met eerbied opent. Waarvan je een beetje opgewonden wordt bij…

01 dec: Brrr.. IJswijn!

‘It’s a labour of love and a taste like no other.’ IJswijn maken, dat kan niet iedereen. Het vereist geduld,…

11 nov: Pays d’Oc-wijn?

Ja oké, de Franse Bourgogne en Bordeaux kent iedereen wel zo’n beetje. Maar Pays d’Oc? Waar ligt dat in hemelsnaam?…

03 sep: Sappig Gekoeld Rood

IJs in mijn wijn? Nooit! Hooguit als ‘ie echt niet te drinken valt en aanlengen de enige optie is. Maar…

03 sep: Pizzawijn bestaat niet

…maar er is veel mooie wijn voor bij de pizza De gemiddelde Italiaan drinkt bier bij zijn pizza. En dan…

05 jul: VERLEIDELIJKE VERMENTINO MET SPICY TONIJNSALADE

Toe aan een andere wijn dan die eeuwige Chardonnay of Sauvignon Blanc? Dan is Vermentino een Italiaanse schone die je…

18 jun: Knisperende geitenkaas met lentewijn

“Een dessert zonder kaas is als een mooie vrouw met slechts één oog.” Aldus de nog altijd gewaardeerde 19e-eeuwse gastronoom,…

10 jun: 10 ultieme aspergewijnen

Hoera! De Hollandse asperge is er weer! Het ultieme genieten kan beginnen. Maar enige haast geboden. Voordat je het weet…

31 mei: Wijngadgets: de Coravin

‘Access your favorite wines without pulling the cork’ Nooit meer zure wijn door de gootsteen. Misschien is de Coravin wel…

31 mei: Soep & Wijn

Het heurt niet, maar we doen het lekker toch! Wijn en soep. Dat heurt dus niet, volgens de klassieke regels….

24 mrt: Wijngadgets: De Kurkentrekker

Ook in de wereld van wijn zijn gadgets hot. De inhoud van een fles wordt klaarblijkelijk aantrekkelijker door de hulpstukken…

21 jan: de andere bubbel

waarom champagne niet hoeft (maar wel mag) Het is weer zover. De bubbels vliegen om je oren, want het is…

10 jan: Wijn, Kruiderijen & Specerijen

het effect van kruiden op de smaak van wijn In de wirwar van wijn en spijs is elke combinatietip er…

08 jan: Boerenkool met Wijn

Boerenkool met worst. Dat mogen we toch wel het fundament van de Hollandse samenleving noemen. Nu het seizoen weer is…

08 jan: Een druif om op te vreten

Het is november, maar aan onze rozenstruik groeit plots een roos. Een hele mooie en hij ruikt zelfs zoals het…

14 okt: Mindful Moezel

Een verrassend verleidelijk wijnreisverslag De Moezel. Is dat niet de bestemming van bejaardenbussen, thuisbasis van goedkope, mierzoete wijn en traag…

25 sep: De loempia van mijn vader

Een traditie met wijn  Mijn vader maakt een geweldige loempia. Tot aan het jasje toe. Zelfgemaakte kunstwerkjes met een velletje…

08 sep: Spinaziequiche

Superfood met superwijn Vrienden die pardoes blijven eten? Een picknick in het park? Of last van groente zonder doel? Maak…

31 aug: Route des Vins

De trektocht van een francofiel Ik ben verliefd! Verliefd op Frankrijk, hun chauvinisme, hun taal, het afwisselende landschap, de pétanquebanen,…

16 jul: Eten en drinken zonder basisbeurs

HANDLEIDING VOOR DE ARMLASTIGE STUDENT (EN ANDERE GEÏNTERESSEERDEN) Op 1 september 2015 stopt de basisbeurs. Vanaf dat moment wordt het…

06 jul: Pinot Gris versus Pinot Grigio

De enkele keer dat ik zonder wijnkaart om Pinot Gris durf te vragen, is steevast de reactie: “Eén Pinot Grigio…

01 jun: Cuvée Gyotaku – een Japanse Elzasser

Ooit wil ik een plukker zijn. Wekenlang te midden van rijpe druiven die mij smeken om geplukt te mogen worden….

14 mei: Favoriete Wijn

Wat is jouw favoriete wijn? Iedere keer wordt die vraag gesteld en nooit lukt het mij antwoord te geven. Om…

26 apr: Sherry getverderrie?

Als je in Spanje om Sherry vraagt, word je waarschijnlijk wat wazig aangestaard. Bestel je daarentegen Jerez – met een…

02 apr: Een vineuze restjesdag

We verspillen te veel. Dus komt de kiloknaller er niet meer in en gaan de restjes er niet meer uit….

18 mrt: Pinot noir

de nieuwe Oude Wereld & de oude Nieuwe Wereld Steeds meer Chinezen kopen wijnchâteaux op in onze geliefde Bordeaux en…

07 mrt: Grappa met Chocola

Mijn Italiaanse wijnspijs-wintersport Ik ben zo’n typisch Hollandse wintersporter oude stijl. In de sneeuw spreek ik Duits. Of soms Frans,…

29 jan: Hongaarse wijn

hout van de hond Hongarije is een tot mijn verbeelding sprekend wijnland. Het legendarische Stierenbloed, lang verscholen achter het IJzeren…

12 jan: Verstand van wijn

rood wit vies lekker Ik sta regelmatig voor gezelschappen die, zoals ze dat zelf omschrijven, geen verstand hebben van wijn….

16 dec: Zuurkool

Het is weer volop winter: mistig als je opstaat, schimmig en donker wanneer je weer thuiskomt. Hagelstenen op je hoofd…

01 dec: Max Pfannebecker, een moderne Bacchus

Voor mij is de ontmoeting met een échte wijnmaker zoiets als het in levende lijve aanschouwen van een mythische figuur….

25 nov: Caraguilhes, mijn eerste liefde

Zo’n twintig jaar geleden toog ik op de bonnefooi in een oude Fiat Panda naar het zuiden van Frankrijk. Tent…

31 okt: ** Spitzenwinzer ** wijnboer met een ster

Er bestaat nog zoiets als de totale verrassing. Een wijngebiedje zo mooi, dat je je niet eens kan voorstellen dat…

10 okt: Beaujolais of Beaujolais?

Beaujolais. Het stiefkindje van de Bourgogne. Maar als telg van het reeds geliefde, is toch juist het stiefkind de verkenning…

06 sep: “Rien de plus, rien de moins”

We bezochten Épernay, historisch middelpunt van de Champagne. Het was 30 °C, maar het voelde als veertig. De geselecteerde camperplek…

11 jul: The Dutch X Factor

Zomer, rosé, AIX… Die eerste twee waren al lange tijd innig aan elkaar verknocht. En opeens was AIX daar… Na…

20 jun: Feestelijk Filodeeg sur Lie

In dit koolhydraatloze tijdperk kan je met goed fatsoen niet meer aankomen met een lekkere stevige, old fashioned hartige taart….

06 jun: Van wijn tot spijs ~ 3 ~

VAN HARMONIE NAAR WARE MAGIE Met één Wine Match Made in Heaven op zak ben je er nog niet. Het…

19 mei: Van wijn tot spijs ~ 2 ~

HARMONIE IS DE SLEUTEL! Weet jij eigenlijk nog wel wat je proeft? Als je een goede wijn-spijscombinatie wil maken, moet…

02 mei: Van wijn tot spijs ~ 1 ~

COLAWIJN-TRAMMELANT Probeer ik keer op keer mijn cursisten bij te brengen nooit meer een glas cola bij het eten te…

07 apr: Granola met wijn

Ken je dat? Dat je opeens ontdekt dat je een hobby hebt? Maar eigenlijk alleen het woord al zorgt bij…

20 mrt: Vrolijk Spartelende Vis & Venkel

Soms ben je gewoon opeens een bofferd. Een tijdje terug stond er in de Volkskrant een interview met chef-kok Iwan…

07 mrt: Illegale Chasselas

Ik heb een zus in Zwitserland die niet van wijn houdt. Ook niet van bier trouwens, gewoon niet van alcohol….

06 mrt: Campers, oesters & druiven

Wij hebben een camper. En sinds kort zijn we lid van France Passion. Dit lidmaatschap verschaft ons het bizarre recht…

06 mrt: Carmenère

VAN FRANS LELIJK EENDJE TOT CHILI’S  NATIONALE TROTS De eerste indruk van de carmenèredruif lijkt geen beste. Onzeker. Onzichtbaar. Als…

06 mrt: Sparkling Shiraz

Het klinkt als fantastisch vuurwerk dat je als eerste tijdens Oudjaar wilt afsteken. Je kan niet wachten om te zien…