** Spitzenwinzer ** wijnboer met een ster

Er bestaat nog zoiets als de totale verrassing. Een wijngebiedje zo mooi, dat je je niet eens kan voorstellen dat je maar drieënhalf uur rijden van Amsterdam verwijderd bent.
Maak kennis met das Ahrtal!

Het Ahrdal is een dal van uitersten.
En dan heb ik het niet over grote klimaatverschillen. Want onder invloed van het idyllische, kronkelende riviertje de Ahr, de steile wijnbergen en de bescherming van de Eiffel is het er voor een gebied op dezelfde hoogte als delen van Siberië – zo’n 50° noorderbreedte – juist bovengemiddeld warm en stabiel. Dit milde klimaat wordt nog eens versterkt door de leisteenbodem, die de warmte overdag opvangt en het ‘s nachts weer geleidelijk laat gaan. Ideaal voor zo’n noordelijk wijngebied waar vooral rood vandaan komt. Lichte, mineralige, fruitige rode wijn, boordevol karakter.
Nee, ik heb het hier over de uitersten van Spitzenwinzers met Michelinsterren versus de door bier gedomineerde Weinfeste.
Zo aten wij recentelijk bij Gasthaus Assenmacher in Altenahr, middenin het piepkleine centrum van het dorp. Assenmacher heeft een Bib Gourmand, zo’n klein michelinmannetje. Een ministerretje voor de gewone restaurants, zeg maar. Ik had er zin in!
Buiten woedde ondertussen een uitbundig wijnfestijn waar hordes – met name Nederlandse – bezoekers zich laafden aan de drank. En gek genoeg was dat voornamelijk bier. Het contrast kon niet groter zijn.
Binnen, in de sfeervolle stube, werd een klassieke Kalbsgeschnetseltes mit Rösti geserveerd. Vanzelfsprekend begeleidt door een lokale wijn: een Frühburgunder trocken 2011 van Weingut Burggarten uit Heppingen. Deze Spitzenwinzer Hans-Stefan Steinheuer produceert fantastische wijn, maar runt, en passant, ook het met twee sterren bekroonde Steinheuers Restaurant “Zur Alten Post”. En zo zijn er overigens nóg twee restaurants in het Ahrdal die een ster bezitten, een fascinerend gegeven. Zowel wijn als spijs heeft in deze omgeving ongemerkt ongekende hoogtes weten te bereiken.
Die druif die wij dronken, de frühburgunder, is te vergelijken met de bekendere spätburgunder (de Franse pinot noir). Beide rassen zijn kenmerkend voor de Ahr en nemen zo’n 80% van alle wijngaarden in beslag. Zoals de naam al doet vermoeden is de frühburgunder eerder rijp, gunstig in zo’n noordelijk gebied. Hij heeft een zachtere structuur dan zijn latere broer en is meestal wat lieflijker en toegankelijker.
Terug in de stube versmolten de kalfsreepjes, de champignons en de roomsaus op weergaloze wijze met de kersen, de kruidigheid en de elegantie uit ons glas. De harmonie tussen wijn en spijs was spectaculair. Nog enigszins beduusd verlieten wij even later de stube. De feestgedruis nam zonder pardon bezit van ons, we werden meegenomen in een spektakel van een iets andere orde. Maar ook dit bleek het Ahrdal, je moet ervan houden…
Toen ons duidelijk werd dat het nog slechts een opwarmertje betrof voor de volgende dag – er bleken busladingen met ‘liefhebbers’ te worden aangevoerd – hebben wij de wekker vroeg gezet. Liever nog een Spitzenwinzer dan een Weinfest!
In alle vroegte verlieten we het dorp. Op weg naar de wijnboeren van het naburige dorp werden we omsloten door een schitterende herfstnevel die de Ahr en zijn wijngaarden op sprookjesachtige wijze bedekte. Een waterig zonnetje scheen door de mistflarden. We zagen nog net de contouren van de eerste bus verschijnen.

RECEPT GESCHNETSELTES (4 pers.)
500 gr kalfsvlees in reepjes, 250 gr gesneden champignons, 2 gesnipperde sjalotjes, boter, bloem, paprikapoeder, peper & zout, 1 dl kalfsfond, 1dl witte wijn, 2 dl slagroom, gehakte peterselie

Bak in een grote braadpan het kalfsvlees snel aan. Voeg paprikapoeder, peper en zout naar smaak toe. Schep het vlees uit de pan en bewaar het in aluminiumfolie. Fruit de uitjes in het braadvet en bak daarna de champignons mee. Strooi de bloem erover en roer door op laag vuur. Voeg daarna geleidelijk fond, wijn en room toe en laat de romige saus even doorpruttelen. Breng evt. nog verder op smaak met de kruiden. Voeg als laatste het vlees en vleesvocht toe en bestrooi het gerecht met de fijngehakte peterselie.
Lekker met rösti en een groene salade.

Related Posts