Sherry getverderrie?

Als je in Spanje om Sherry vraagt, word je waarschijnlijk wat wazig aangestaard. Bestel je daarentegen Jerez – met een ferme g-klank aan het begin – verwerf je plotsklaps een andere status. Deze toerist heeft het begrepen, lees je in de eerbiedwaardige blikken bij het inschenken.

De Vinos de Jerez – de wijnen van Jerez – verwijzen naar het gebied rondom de Andalusische stad Jerez de la Frontera. Ingeschonken fonkelen ze als zonlicht in je glas. Een jonge Fino of Manzanilla schittert als de eerste opkomende zonnestraal. De oudere of meer geoxideerde stijlen, zoals Amontillado en Oloroso, nemen je mee naar het romantische avondrood van een ondergaande zon. De smaak is misschien even wennen, maar spannend en opwindend is het zeker. Wie bereid is de wereld van Sherry te verkennen en zich open te stellen voor het nieuwe, zal net als Alice in Wonderland gaan rondbuitelen in oneindige verwondering.
Want geef toe, wie denkt eigenlijk niet meteen aan die Sherry-nippende tante, oma of buurvrouw? Met op de salontafel de vreugdeloze literfles naast het glaasje met de Belinda’s. De zeventiger jaren in hun volle glorie! Maar dat zoete vocht was slechts het resultaat van liefdeloos overproducerende boeren – een tijdelijke kwaliteitsloze produktie-uitwas – en had niets meer te maken met de klassieke, eeuwenoude Jerez-wijn.

De druiven van echte Sherry – de palominodruif voor droge en pedro ximénez en moscatel voor zoetere varianten – doorlopen een uniek proces waardoor het eindresultaat met geen enkele andere wijn te vergelijken valt. Om te overleven moet het gegiste druivensap een pact sluiten met elementen als extra alcohol, zuurstof en verschillende jaren druivenoogst die de wijnboer moedwillig in dezelfde vaten vermengd. Bovendien krijgt een groot deel te maken met de Flor del Vino, een schimmel die een schuimig vlies vormt aan de oppervlakte van de wijn en zo kenmerkend is voor de notige smaak van Sherry.
Jarenlang is het sap bezig om in het zogenaamde Solerasysteem – minimaal drie lagen gestapelde vaten – van bovenaf helemaal onderin te komen. Pas uit de onderste vaten – op zijn vroegst na drie jaar en vaak nog veel langer – wordt de wijn gebotteld en kan het unieke resultaat van al die ontberingen aan het publiek getoond worden.
Want uniek, dat zijn ze zeker! Jerez-wijnen zijn temperamentvol als een echte Spanjaard: veelzijdig, vurig en intens. De stijlen variëren van beendroog tot strelend zoet, maar behouden altijd hun zilte en nootachtige karakter. Drink ze met een simpele olijf of zoute stengel en je waant je onmiddelijk op de kalkrijke bodem aan de zonnige Andalusische kust. Door de vele soorten kan je met gemak een heel diner omlijsten met Sherry. Van een Manzanilla – de extra zilte Fino uit Sanlucár de Barrameda – met een oester als aperitief, naar een Oloroso bij lamsrack met wilde paddenstoelen, tot een zoete Pedro Ximénez bij een smeuïge chocolademousse of een rijpe blauwschimmel.

Om Sherry te leren waarderen moet je – net als Alice in haar Wonderland – het witte konijn gewoon maar volgen. Laat je nieuwsgierigheid het winnen van je verstand en sta open voor het onverwachte. Betreed een wereld van verbeelding en irrationaliteit, van verwondering en vertwijfeling. Bij terugkeer uit de spelonken van je Jerez-avontuur zul je je vertwijfeld afvragen wat je zojuist hebt meegemaakt. Maar een ding weet je zeker: je moet terug naar dit nieuwe universum!

Related Posts