Ribera’s nobele roble

Je zou denken dat de Spaanse wijnwetgeving voldoende dekking biedt voor de diverse wijnstijlen. Bovenop de Europese regelgeving hanteert men tenslotte nog altijd hun eigen rijpingseisen. Maar naast de traditionele indeling joven, crianza, reserva en gran reserva eist een subcategorie een steeds overtuigendere plek op. Ribera del Duero claimt de oorsprong van de term roble, maar ondertussen verschijnt het op meer en meer Spaanse wijnetiketten.

Roble betekent letterlijk eikenhout. Het staat dan ook voor jonge, fruitgedomineerde wijn met een lichte houtimpressie. Barrica komt op hetzelfde neer. Volgens de officiële regelgeving is het eigenlijk een joven. Dat zijn tenslotte de Spaanse jonge, fruitgedomineerde wijnen, waar tot zes maanden houtrijping aan mag worden toegevoegd. Waar ligt dan de grens?

Veranderende wijnvoorkeur
De Spaanse wijnwetgeving voorziet wonderwel goed in de vertaalslag van de wijze en duur van hun wijnrijping. Maar de steeds sterker wordende tendens naar jonger en eleganter legt met name druk op de categorie joven. Omdat deze klasse zowel met als zonder houtrijping op de markt kan worden gebracht, is de uiteindelijke wijnstijl niet van het label af te lezen.

Ribera trendsetter
“Vandaar de behoefte aan een subcategorie”, zegt Agustín Alonso González, technisch directeur van de DO Ribera del Duero. “Ribera pionierde al rond 1995 met zulke wijnen. Ribera’s Protos en PradoRey behoorden toentertijd tot de eersten die de roble succesvol op de markt brachten. De waardering voor deze kwalitatief hoogwaardige Ribera Robles met een kiss of oak stimuleerde waarschijnlijk ook de andere Spaanse wijnregio’s.”

Regulering
De term was in de beginjaren weliswaar gecontroleerd, maar niet gereguleerd voor wat betreft de minimale rijpingsperiode. Pas sinds enkele jaren is het officieel opgenomen in de Europese specificaties van de DOP Ribera del Duero. Op grond daarvan mag de term roble (of barrica) op het etiket vermeld worden bij minstens drie maanden op hout. Ook het exacte aantal maanden wordt nu vermeld. Al kan dat een gemiddelde zijn.

Gemiddelde

Hier is namelijk ruimte voor eigen interpretatie van de wijnmaker. De vermelding 3 mesas en barricas kan betekenen dat de ene helft geen en de andere helft zes maanden houtrijping heeft ondergaan. “Door zo te werk te gaan kan de wijnmaker spelen met de gewenste fruitexpressie. Zolang het gemiddelde maar tussen de drie en negen maanden blijft”, aldus González. Het soort eiken en de leeftijd ervan is overigens (nog) niet vastgelegd.

Balans in de wijngaard
Concluderend is de Spaanse roble al lang geen subcategorie meer. Het is een volwaardige categorie naast de nu vrijwel houtloze joven. Zo’n wijn met korte
vatrijping en dus weinig houtimpressie kan alleen succesvol zijn bij goed wijngaardbeheer. Een betere balans in de wijngaard geeft tenslotte betere druiven met rijp en expressief fruit. Door de groeiende focus op terroir in Ribera del Duero (en eigenlijk in heel Spanje) is die balans er meer en meer. Dat maakt de roble volwassen. Het succes van deze stijl is een weerspiegeling van de kwaliteitsslag die Spanje nog altijd aan het maken is.

– dit artikel is eerder geplaatst op Perswijn.nl –

Related Posts