Oenotourisme in Middeleeuws Occitanië

de beste Zuid-Franse wijntips & -trips

Oenotourisme in Middeleeuws Occitanië

de beste Zuid-Franse
wijntips & -trips

Wat is er beter dan wijn te proeven op zijn geboortegrond? Traditionele regio’s als Bordeaux, Bourgogne of Toscane openen niet snel hun deuren voor de gewone wijnliefhebber. Maar in Occitanië, de immense ‘nieuwe’ regio in Zuid-Frankrijk, kun je bijna altijd en overal terecht. De perfecte vineuze zomerbestemming dus.

L’Occitanie is sinds kort de paraplunaam voor Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrenees (met o.a. Gers, Lot, Haute-Garonne en Tarn) samen. De regio is doordrenkt van (katharen)historie, kent gevarieerde landschappen en is overdekt door een duizelingwekkend groot wijngaardareaal. Binnen de 36 appellations en 20 IGP’s kunnen veel verschillende druivenrassen worden gebruikt. De regio heeft het wijntoerisme hoog in het vaandel staan en doet er alles aan om hun streek zo toegankelijk mogelijk te maken. Met een keuze uit mourvèdre, carignan, bourboulenc, grenache blanc, marsanne, roussanne, vermentino, piquepoul, maar ook de bekendere cabernet sauvignon, merlot, grenache, syrah en chardonnay kan de gemiddelde liefhebber sowieso zijn hart ophalen.

Occitanie

Hedendaags Occitanië met hoofdstad Toulouse bestaat sinds 1 januari 2016. De regio grenst in het zuiden aan de Middellandse Zee, Andorra en de Spaanse regio’s Catalonië en Aragon, ten westen aan Aquitaine, oostelijk ervan is Provence-Alpes-Côte d’Azur en Auvergne-Rhône-Alpes zorgt voor de noordelijke grens.
In de Middeleeuwen werd dit gebied aangeduid met Provincia of Langue d’Oc en viel het onder het feodale stelsel van het Frankische Rijk. Er werd Occitaans gesproken. Langue d’Oc verwees dan ook naar de taal, tegenover de Langue d’Oïl van het noorden (Oc en Oïl betekenen ja). Na de kruistochten tegen de katharen kwam het gebied onder invloed van de Franse kroon, waardoor de Occitaanse taal langzaam verdween. Tegenwoordig leeft de oude Occitaanse cultuur weer op, met de erkenning van de regionaam en taal als gevolg.

Oenotourisme

Door zijn formaat (275.000 ha., 1/3 van de Franse wijngaarden) en historie is het een interessante en veelzijdige wijnregio. Er komt bulkwijn en uitzonderlijke kwaliteitswijn vandaan: van sprankelend wit en zwoel zoet, tot overmoedig mediterraan rood.
Er zijn samenwerkingsverbanden op lokaal en regionaal niveau die de streek en zijn producten uitbundig promoten en de wijnregio openleggen voor de wijntoerist. Vooral in de zomerperiode kun je niet om de vele Foires au Vins heen. En ook prettig: het is vrijwel nooit een probleem om bij een domaine of château even aan te kloppen om wat te proeven en te kopen.

LEUKE OCCITAANSE OENO-TIPS

Viavino, Pôle œnotouristique
Een prachtig vormgegeven, vineuze en gastronomische verzamelplaats van de Lunel-wijnregio (Pays de Lunel): ateliers du goût, caveau-boutique, terroir et les vignerons. Met een dagelijks gevulde agenda vol wijnevenementen, films, exposities, proeverijen en met een 4×4 Range Rover de wijngaard in.
→ 80, Chemin de Vérargues, 34400 Saint-Christol
Tél.:(+33) [0]4 67 83 45 65
www.viavino.fr/

Château de Pennautier
Château de Pennautier is een van de grootste en meest prestigieuze wijnkastelen in Zuid-Frankrijk en exporteert zijn wijnen wereldwijd. Het kasteel is gebouwd in de kenmerkende Versailles-stijl en is doordrenkt van Franse geschiedenis: koning Lodewijk XIII verbleef er in de 17e eeuw. Nicolas en Miren de Lorgeril (10e generatie van de familie die het kasteel in 1620 bouwden) hebben het gebouw volledig gerestaureerd voor recepties en groepsreizen op maat. Er zijn rondleidingen, de naastgelegen wijnmakerij kan worden bezocht en er zijn regelmatig wijnproeverijen.
→ 2, boulevard Pasteur, – 11610 Pennautier
Tél. + 33 (0)4 68 72 76 96
www.chateaudepennautier.com

CHAMBRES D’HÔTES À VINS

La Villa Limonade
Op ongeveer 40 kilometer van Carcassonne, in het hart van de Minervois. Een prachtig pension dat naast comfort, charme en een verkoelend zwembad, het geweldige idee had om wijn gerelateerde verblijven en cursussen te bieden. Van € 89 tot € 129 per nacht.
→ 8, rue du Cers, 34210 Olonzac.
Tel. : +33 (0)4 68 41 78 09.
www.villalimonade.fr

42, Rue Victor-Hugo
Een paar Londenaren werden verliefd op de regio en op een prachtig herenhuis in het hart van Carcassonne en realiseerden drie kamers/appartementen die ze met veel smaak en elegantie hebben ingericht. Klasse, chique en sober.
Van € 125 tot € 190 per nacht voor twee personen, afhankelijk van het seizoen.
→ 42, rue Victor-Hugo, 11000 Carcassonne.
Tél. : +33 (0)7 86 10 33 59.
www.42ruevictorhugo.com

Au château La Villatade
Op 15 km van Carcassonne zijn op een door dennenbossen omringde wijngaard twee gîtes en drie chambres d’hôtes gerealiseerd. In een historische setting, met een stenen irrigatiebassin van 26 meter lang omgebouwd tot zwembad. Uiteraard kan er ter plekke ook veel wijn worden geproefd.
Van € 98 tot € 115 per nacht.
→ 11600 Sallèles-Cabardès.
Tél. : +33 (0)4 68 77 57 51.
www.villatade.com

Domaine de Cazaban
Naast een van de beste Cabardès-wijn zijn er op dit domaine ook moderne gîtes en chambres d’hôtes. Inclusief zwembad, petanque, ruimte voor kinderen, dus genoeg tijd om de biologisch en bio-dynamische wijnen van het huis te proeven.
Van € 100 per nacht tot € 1480 per week.
→ Route de Mazamet,11600 Villegailhenc.
Tél. : +33 (0)4 68 72 11 63.
www.domainedecazaban.com

BARS À VINS

La Cantine du Curé
Eigenaar Benjamin Taillandier is een jonge wijnbouwer uit Minervois. Vanuit zijn ‘kantine’ in een grote tuin in zijn dorp worden tapas (€5) en zo’n 60 interessante wijnen (niet alleen van hemzelf) geserveerd. In de buitenlucht, lekker onder de bomen en in een ongedwongen sfeer wijn drinken en lekker eten.
→ 16, avenue de l’Abbaye, 11160 Caunes-Minervois.
Tél. : +33 (0)6 79 85 99 03.

Le Chameau Ivre
In het hart van Beziers, aan de Place Jean Jaurès startte wijn-négociant Philippe Catusse in 2007 zijn Chameau Ivre: cave, bistrot, bar à vins et tapas.
In 2016 ontving van de La Revue du Vin de France de RVF Award van de Wijnhandelaar van het Jaar, voor het promoten van de wijnen uit zijn eigen regio naast 3000 wereldwijnen.
De bistro serveert daarnaast tapas en verse seizoensproducten.
→ 15, Place Jean Jaurès, 34500 Béziers
Tél. : +33 (0)4 67 80 20 20
lechameauivre.fr

RESTAURANTS À VINS

Côté Resto – Restaurant de Domaine Gayda
Goed lokaal eten en het uitgebreide wijnassortiment van Domaine Gayda om uit te kiezen. Gelegen boven de wijnmakerij, met een aangenaam terras met buitenkeuken en een spectaculair uitzicht op de Pyreneeën.
→ Chemin de Moscou 11300 Brugairolles
Tél. + 33 (0)4 68 31 64 14
www.domainegayda.com

L’Atelier de Robert Rodriguez
Een genereuze ‘bistronomische’ keuken met lokale biologische producten. De zwaar besnorde Robert Rodriguez is een ambachtelijke chefkok en omlijst zichzelf en zijn keuken met een retro-omgeving van marmeren tafels, antiek servies, een oude toonbank en muziek van Édith Piaf. Ook de uitgebreide wijnkaart is meer dan de moeite waard.
€ 50 exclusief wijn.
→ 39, rue Coste-Reboulh, 11000 Carcassonne.
Tél. : 04 68 47 37 80.
http://web.lerelaisinternet.com/117846419/

La Bourdasso
Op het platteland richting Corbières. Ook al serveert dit – in een oude chais gerealiseerde -restaurant gerechten uit de Italiaanse keuken, de biologische en biodynamische wijnen komen wel degelijk uit de regio. Sommige wijnen komen zelfs rechtstreeks uit het vat. Met aangenaam terras, verkoop van wijnen en proeverijen met wijnmakers.
Lunchmenu voor € 22, dinermenu € 42 €. Kaart ongeveer € 50.
→ 11220 Pradelles-en-Val.
Tél. : +33 (0)4 68 78 08 31.
www.bourdasso.com

La Table de Franck Putelat
Sinds 2012 bekroond met 2 Michelinsterren. Verscholen in het groen, vlakbij la cité de Carcassonne. Elegant en eigentijds, inventieve keuken en een spannende wijnkelder.
Menu’s € 75 lunch, € 95 en € 145 diner
→ 80, chemin des Anglais, 11000 Carcassonne.
Tél. : +33 (0)4 68 71 80 80.
www.franck-putelat.com

CAMPING CAR À VINS

France Passion
En wil je je helemaal verliezen in het Zuid-Franse land, breng dan met een camper een nacht door op de wijngaard. Word lid van France Passion en overnacht bij een van de meer dan 2000 adressen door heel Frankrijk.
Een jaarlidmaatschap van France Passion kost € 30.
Meer informatie: www.france-passion.com

Related Posts