Op Moezel-Wijnreis met Alain

4 dagen Moezel: topdomeinen, professionele gezelligheid en vooral een stevig tempo..

Ieder jaar organiseert het Informatiebureau voor Duitse Wijn een wijnreis voor professionals naar een van de Duitse wijnregio’s. Prachtige reizen naar topdomeinen, onder de bezielende leiding van Alain Jacobs. Met diepgang, inhoud, professionele gezelligheid en vooral een stevig tempo. In september staat de Pfalz gepland (volgeboekt). Een goed moment om terug te blikken op de hoogtepunten van de MOEZELREIS van afgelopen jaar. Om alvast zin te krijgen in dat wat komen gaat.

Moselkarte

Wijnreizen zijn per definitie leerzaam, maar als je met Alain Jacobs op pad gaat weet je dat je extra fris moet zijn. Net als bij de organisator zelf gaat bij het betreden van de bus het gas erop. En zolang de groep zich op Duits grondgebied bevindt, raast het programma onverminderd voort. Uitrusten doe je thuis maar weer. En terecht, want na vier dagen heb je bijna al het mooie uit de regio gezien en geproefd.

MoselJünger | Inspiration aus Steilen Hängen

Na een met wijn omlijste bustocht komen we aan in Trittenheim, een dorp aan een van de mooiste bochten van de Moezel (Trittenheimer Moselschleife). Tegenover het dorp ligt de prachtige wijngaard en ‘Steillage’ Trittenheimer Apotheke tegen de berg aangeplakt.
We schuiven aan bij Weingut Clüsserath-Weiler voor het uitzicht, de lunch en proeverij die is georganiseerd door de MoselJünger. Dit netwerk van jonge wijnboeren uit de Mosel, Saar en Ruwer deelt kennis onderling en presenteert zich als groep naar de buitenwereld. Ze combineren decennia van familietradities met moderne, universitaire expertise in de wijnbouw. Bijna allemaal hebben ze gestudeerd aan Geisenheim, de beroemde wijnuniversiteit in de Duitse Rheingau. Hun wijnen zijn innovatief, stoer en klassiek tegelijk. Met een bovengrens van 40 jaar, een eigen app en jaarlijks terugkerende wijnmuziekfeesten zoals Rhythm & Wine zijn ze de frisse wind van de regio.
Om hun motto ‘Inspiration aus Steilen Hängen’ zelf te ervaren, beklimmen we na de lunch de indrukwekkende Trittenheimer Apotheke (met een helling van meer dan 70°). Terwijl wij ons een weg omhoog worstelen over het donkere leisteen is misschien niet iedereen gecharmeerd van deze toch wel barre tocht. Maar eenmaal boven maakt het uitzicht over de Moezel met zijn wijngaarden en het glas Riesling alles weer goed.

Saar | das Filetstück des Riesling Paradieses

De volgende dag gaan we naar de Saar, de zijrivier van de Moezel. In het Saardal is de riesling nog belangrijker dan aan de Moezel zelf. De groeicondities zijn er ideaal; bijna 80% van de wijngaarden is met deze druif beplant. Grote namen als Reichsgraf von Kesselstatt, Peter Lauer, Egon Müller, Forstmeister Geltz-Zilliken en Van Volxem maken hier spatzuivere Rieslings. Die laatste twee staan op ons programma. Beide wijnhuizen ontvangen ons op uitermate persoonlijke wijze én met prachtige wijnen (zo proeven we een 30 jaar oude magnum Forstmeister Geltz-Zilliken Rausch Eiswein die de week ervoor nog zo’n 2.500 euro deed). En Roman Niewodniczanski (telg uit de Bitburger-bierfamilie) van Weingut Van Volxem leidt ons door zijn absoluut indrukwekkende, nieuwe, multifunctionele gebouw. Deze twee meter lange, hyperactieve, staartdragende man benadert zijn wijnen op een bijna filosofische manier. Eenmaal bij hem thuis eist hij opperste concentratie tijdens de uitleg van zijn – in Zalto-glazen geschonken – wijnen. Waarna hij hoogstpersoonlijk voor de hele groep bergen entrecôtes op de barbeque bakt en en passant nog even een magnum 2015 Volz Riesling Erste Lage (vanaf 2012 Grosse Lage) opentrekt. De contacten van Herr Jacobs zijn hier duidelijk goud waard!

Wist je trouwens…

… dat het in de Saar gemiddeld 2 graden koeler is dan in de rest van de Mosel-wijnregio?
… dat Saar-riesling heel langzaam rijpt? Want met zijn 140 dagen heeft de druif hier misschien wel het langste groeiseizoen wereldwijd.
… dat de Saar-bodem voornamelijk bestaat uit het donkere devoonleisteen (Devonschiefer)?
… dat de Saar-riesling zich onderscheidt van andere Moselwijnen door een opvallende finesse en mineraliteit?
… dat de Scharzhofberg – een van de bekendste rieslingwijngaarden ter wereld – zich bevindt aan de Saar?
… dat zelfs meer dan een derde van de Mosel VDP.Erste Lagen – dus de topwijngaarden in het Mosel-Anbaugebiet – aan de Saar ligt?
… en dat van de 31 VDP-wijnmakers in de Mosel-regio er al tien afkomstig zijn uit de Saar?

Aristocratiche Ruwer

Maar genoeg over de Saar, we moeten weer door. We werken eerst nog even Weingut Max Ferd. Richter, Weingut Günther Steinmetz en Weingut Dr. Hermann in een goed tempo erdoor. Maar dan gaan we echt richting de Ruwer: naar Weingut/Schlosskellerei von Schubert, Maximin Grünhaus. Dit sprookjesachtige landgoed behoort tot de familie Von Schubert en ligt op de linkeroever van het riviertje. Het areaal is verdeeld in drie afzonderlijke, maar aaneengesloten wijngaarden: de Abtsberg, de Herrenberg en de Bruderberg. Elk van deze wijngaarden heeft zijn eigen specifieke microklimaat, steilheid en bodemsamenstelling, wat zorgt voor een uniek karakter van de wijnen. Ze zijn klassiek, net als hun prachtige etiketten, de omgeving en de aristocratische Dr. Carl von Schubert (vijfde generatie) die zijn gaard en wijnen op stijlvolle, gedegen wijze koestert en leidt. Alles bij elkaar een bijzonder bezoek.

Saving the best for last

Uiteraard kunnen we niet naar huis zonder Markus Molitor en Selbach Oster een bezoek te brengen. Waar Molitor een strak geoliede machine met ronduit prachtige wijnen blijkt, is Weingut Selbach Oster als een warm bad. Deze onafhankelijke (geen VDP-lid), uiterst sympathieke Johannes Selbach Oster werkt zo minimalistisch mogelijk. Hij wil elegante wijnen maken, met een Schluckreflex. Dus wijnen waar je van wilt blijven drinken, zeg maar. Nou, dat is gelukt. In de prachtige nieuwe proefruimte with a view werken we systematisch al hun spatzuivere wijnen door, waarna een heerlijke – door vrouw en dochter bereide – lunch wordt geserveerd. Een fantastische afsluiter!

Omdat het waarschijnlijk niet meer beter wordt, rijden we terug naar Nederland. Woorden als puur, spatzuiver en elegantie galmen na in ons hoofd.  Bedankt Alain, voor de wijnen die we mochten proeven en de leuke contacten die we hebben opgedaan. Het was een fantastische reis. Maar nu moeten we eerst een beetje gaan uitrusten.

Niet alle geproefde wijndomeinen zijn in dit verslag aan bod gekomen, het waren er ronduit te veel.
Klik hier voor meer info over wijnmakers uit de Moezel én de andere Duitse wijnregio’s.
Prost!

Related Posts