Miss Winelane

Miss Winelane is Romy Kooij en Romy Kooij is Miss WineLane.

Ik deed het gewoon. Mijn carrière overboord gooien en opnieuw beginnen. Ik moest mijn hart en passie volgen: WIJN! En waarom ook niet? Want wijn is top. Het gaat het over smaak, combinatie en kwaliteit. Maar ook over geschiedenis, geologie, theologie, biologie, technologie en klimaat. En laat ik het belangrijkste niet vergeten: wijn gaat over emotie.

HOE

Na diverse functies in de Amsterdamse kunst- en cultuurhoek kroop het wijnbloed toch waar het niet gaan kan. Want in mijn studiejaren trok ik al met een gammel Pandaatje en een tent door de Franse wijngaarden. Uiteindelijk was er geen weg meer terug, het wijnvirus had gewonnen.

Ik ben RegisterVinoloog van de Wijnacademie geworden en heb level 3 – Advanced van de internationaal erkende wijnopleiding WSET (Wine & Spirit Education Trust) afgerond. Ik ben in het bezit van het diploma Gastronomie en heb verschillende cursussen wijnschrijven aan de Academie voor Culinair en Wijnschrijven van Onno Kleyn gevolgd.

Eindconclusie Onno Kleyn:
Romy Kooij – Een kanjer. Hoest teksten op alsof het niks is, goed opgebouwd, bruisend van energie, met de perfecte mix van enthousiasme en info, soms met wat verbazing of zelfs verontwaardiging. Een plezier om te lezen!

WAT

WineLane is mijn eigen wijnplatform. Hier komen mijn geschreven artikelen, social media, tips en weetjes samen. Eigenlijk is het een verzamelplek voor mijn werk als (kokende) wijnschrijver en wijnjuf. Bedoeld voor de ervaren drinker én voor de gezellige slobberaar. Bij WineLane kun je kijken, luisteren en lezen. Het is toegankelijk en laagdrempelig, maar er valt wel altijd iets te leren.

En WineLane kan zomaar de start van je eigen wijnpassie zijn, want je kunt ook bij mij terecht voor een proeverij, cursus, workshop of advies. Over wijn en over wijn en spijs. Altijd op maat gemaakt en door mij verzorgd.

Romy Kooij

WAAR

Als docent/vinoloog ben ik in te huren vanuit WineLane. Daarnaast werk ik samen met wijnorganisaties, PR-bureaus en andere wijnprofessionals. Ook neem ik regelmatig plaats in vakjury’s, van proefjury’s tot de jaarlijkse Wine Bar of the Year-verkiezing.

Als wijn- en culinair schrijver (alter ego Miss WineLane) schrijf ik voor de wijnbladen Perswijn en Winelife en was ik lange tijd wine editor van het online foodmagazine FavorFlav.com. Als er nog wat schrijftijd over is schrijf ik voor andere opdrachtgevers en ben ik te vinden als wijnexpert op ensie.nl.

WAAROM

Bij alles wat wijn tot wijn maakt wil ik zijn. Ik wil in iedere wijnregio met mijn eigen voeten tussen de wijnstokken staan en ik bezoek zoveel mogelijk (internationale) beurzen, masterclasses en events. Zo kom ik iedere keer weer net iets meer te weten en houd ik mijn kennis up-to-date. Elke druif en fles heeft tenslotte zijn eigen verhaal.

Mijn missie is om ook jou te besmetten met het wijnvirus. Want het is toch allerleukst om wijn en eten samen te delen?