Finale Wijnvrouw van het Jaar

Wie wordt Neerlands eerste Nederlandse Wijnvrouw van het Jaar?

To be or not to be, that’s the question

Op vrijdag 31 mei tijdens Villa’s Culinair Wijntheater wordt bekendgemaakt wie de eerste Nederlandse Wijnvrouw van het Jaar gaat worden. Een lastige kluif, want in dit eerste jaar van de award zijn meteen vier behoorlijk grandes dames uit de Nederlandse wijnwereld naast elkaar gezet. Maar we kunnen de jury nog een handje helpen, stemmen kan tot 30 mei.

De verkiezing van de Wijnvrouw van het Jaar is een initiatief van Register Vinoloog Barbara Verbeek van het Wijntheater en Clarissa Slingerland van PR-bureau MissPublicity. De award is een nationale onderscheiding om de Nederlandse wijnvrouw in de schijnwerpers te zetten, omdat volgens Verbeek en Slingerland steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. “Vrouwen die met hun werk, passie, kennis en creaties de wijnwereld mooier maken.”

De Initiatiefnemers

Barbara Verbeek heeft al jaren haar blik gericht op de Nederlandse wijnvrouw. Zij ziet haar Wijntheater – een theatrale, vintage wijnbar in een bedoeïenentent met muziek, (wijn)workshops en burlesque gestylde gastvrouwen – als een educatief platform waar de Nederlandse wijnvrouwen een podium krijgen. Deze onderscheiding is een volgende stap om die kant van de wijnwereld nog prominenter op de kaart te zetten. “Ik hoopte door een steentje te gooien golven te veroorzaken,” aldus Verbeek.
PR-kanon Clarissa Slingerland weet als geen ander hoe het is om voor zoiets genomineerd en verkozen te worden. In 2017 werd zij de allereerste Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar. De jury noemde haar toen ‘een onderneemster pur sang, gedreven en altijd op zoek naar kansen die ze vol overgave pakt’.

Waarom?

Dit was blijkbaar ook zo’n kans. Want de combinatie van ervaringen en doelstellingen van deze twee vrouwen leidde tot de Wijnvrouw van het Jaar-verkiezing. En het slaat aan. De stichting kan in korte tijd op een opvallend groot draagvlak rekenen. Zo was er in no time een degelijke en behoorlijk bevlogen vakjury samengesteld. Naast Barbara Verbeek nam Janny van der Heijden (culinair publiciste met uitbundige wijnpassie, jurylid van Heel Holland Bakt) meteen plaats in de jurybanken. Tijdens de jury-kennismakingslunch was ze met haar “Vrouwen, houd op met jezelf te excuseren!” kort en bondig over haar drijfveren. Het initiatief sluit ook naadloos aan bij de doelstellingen van jurylid Heleen Boom (restaurant Bouwkunde, bestuurslid Wijnacademie, vice-voorzitter Nederlands Gilde van Sommeliers), die met haar ‘feministische’ verleden sowieso al aandacht voor de ondervertegenwoordigde vrouw in de wijnwereld heeft. Het noodzakelijke masculiene jury-tegenwicht wordt vertegenwoordigd door Peter van Houtert, managing director bij Verbunt Verlinden en voorzitter van de KVNW. Zijn beweegredenen: “De wijnwereld is nog altijd vrij conservatief. Een award als deze is goed en noodzakelijk, de rol van de vrouw moet ook in deze wereld meer worden gestimuleerd. En soms moet je gewoon even tegen de stroom inzwemmen.”

Een Wijnvrouw vier je met bubbels

Daarom deed hij nog een stapje extra en verbond het Champagnehuis Ayala – voor wie Verbunt Verlinden de Nederlandse markt bedient – aan het Wijnvrouw-initiatief. Omdat “champagne nu eenmaal altijd gekoppeld moet worden aan iets leuks” en omdat sinds 2011 Caroline Latrive aan het roer staat bij dit huis. Een vrouwelijke keldermeester dus. En dat is nog altijd een zeldzaamheid bij de grote huizen in de Champagne. Dat maakt Ayala en het Wijnvrouw van het Jaar-initiatief volgens alle betrokkenen de perfecte match.

De Kanshebbers

En dan zijn er natuurlijk nog de vier uitverkorenen. Afgelopen jaar werd ieder kwartaal de wijnvrouw van het seizoen gekozen. De eerste genomineerde was wijnconnaisseur pur sang Birthe van Meegeren (Weinakademiker en DipWSET, Bordeaux Wine Educator, wijnspecialiste Gall & Gall), de tweede ons aller Franse wijnmoeder Michèle Lainé (voormalig marketingstrateeg Sopexa Nederland, exportconsulent Business France) en de derde nominatie was voor ‘Pinot Noir Serendipity’ Monique Breuer (wijnmaakster, bestuurslid Nederlandse wijngaardeniersgilde). Last but not least werd in februari De Grote Esmee Langereis (no nonsense wijnschrijver, assistent-wijnmaker Chateau Amsterdam) genomineerd.
De winnares zal uiteindelijk worden gekozen op basis van het oordeel van de jury en de stem van het publiek. Maargoed, de op 31 mei te kiezen eerste Nederlandse Wijnvrouw zal hoe dan ook een topper zijn.

Dit artikel is eerder verschenen op de website van Perswijn.

Related Posts