Cuvée Gyotaku – een Japanse Elzasser

Ooit wil ik een plukker zijn. Wekenlang te midden van rijpe druiven die mij smeken om geplukt te mogen worden. Pijn in onbekende spieren, de brandende zon op mijn hoofd, maar gelukkig in het hier en nu. En dan ‘s avonds aanschuiven aan lange tafels om mij etend en drinkend deelgenoot te voelen van een echte wijnfamilie.

De Japanse chef Yuka deelde deze droom en ging druivenplukken in de Elzas. Ze trouwde met haar wijnboer Christophe van Domaine Mittnacht, waardoor ze van een Aziatische chef plotsklaps veranderde in een heuse Franse wijnboerin. Dat de aromatische Elzaswijnen fantastisch matchen met Aziatische gerechten is niks nieuws, maar dat de wijnboeren ook succesvol blijken te zijn bij de desbetreffende dames?
Samen met zijn neef Marc bezit Christophe Mittnacht zo ’n twintig biodynamische hectares wijngaard bij Hunawihr en Ribeauvillé, middenin een wijngebied dat tot de mooiere van de wereld mag worden gerekend. Wijngaarden waarop de neven alle klassieke druivenrassen van de Elzas verbouwen en waarvan de wijnen alleen maar beter en beter lijken te worden.
En Yuka maakt dat allemaal mee. Jaloersmakend. Gelukkig houdt ze niet alles voor zichzelf en heeft ze haar geluk vertaald in de Cuvée Gyotaku, een wijn die zij – samen met haar man – speciaal voor sushi en sashimi ontwikkelde.
Eigenlijk is deze Cuvée Gyotaku een Mittnacht-versie van een klassieke Elzas-assemblage: de Gentil. Gentil staat voor een traditioneel Elzasser wijnmengsel dat voor tenminste 50% moet bestaan uit de superieure ‘edele’ druivenrassen van de streek. De Gyotaku verenigt dan ook de kruidige gewürztraminer, de verfijnde riesling, de karaktervolle pinot gris, de fruitige muscat en de zachte pinot blanc in een enkele fles. Met heerlijke aroma ’s van lekker veel fruit en bloemen. In zijn expressieve smaak subtiele hintjes van zoet, maar het belangrijkste van alles is dat hij genoeg karakter heeft om zich staande te houden naast de uitgesproken smaken van soja, wasabi en andere Aziatische sauzen.
Gyotaku – wat zoiets betekent als ‘viswrijven’ – verwijst dan weer naar de traditionele Japanse prentkunst, waarbij een met inkt ingewreven vis wordt gestempeld op papier. Het stijlvolle etiket met vis – op de voor de rest klassieke Elzasfles – van de Cuvée Gyotaku zorgt voor een geheel eigen karakter, waardoor twee werelden op subtiele wijze samensmelten. Alleen al om zijn looks wil je deze wijn op tafel hebben staan. En als je hem dan proeft weet je hoe een goed huwelijk smaakt!

Related Posts