Wijngadgets: de Coravin

‘Access your favorite wines without pulling the cork’
Nooit meer zure wijn door de gootsteen. Misschien is de Coravin wel de wijn-‘must have’ van de 21ste eeuw. Dit zogenaamde ‘wine access system’ heeft iets weg van een kleine microscoop. Met een grote, holle naald die dwars door de kurk heen wijn opzuigt. Is dit dé ideale manier om wijn per glas te drinken, of slechts het zoveelste vluchtige wijnhebbeding?

Dwars door de kurk heen…
De beste remedie tegen een geopende fles wijn is hem leegdrinken. Maar wat als dat gewoon niet lukt? Of als het voorgerecht iets anders vereist dan de hoofddis? Misschien wil je wel die éne speciale fles proberen en blijkt ’ie nog niet op dronk te zijn. Toch jammer dat er dan geen weg terug meer is. Op zulke momenten biedt de Coravin uitkomst.
Door de holle naald – die dus dwars door de kurk gestoken wordt – kan de wijn worden geschonken. Zelfs de capsule kan blijven zitten! De overgebleven ruimte in de fles wordt opgevuld met ingespoten argongas, om oxidatie te voorkomen. De resterende wijn blijft daardoor onder exact dezelfde omstandigheden achter. De kurk sluit – elastisch als’ie is – hermetisch nadat de naald verwijderd is. Als het moet kan de fles gewoon terug de kelder in, mocht’ie nog een jaartje nodig hebben.

De grote voordelen
Er zijn natuurlijk andere manieren om geopende wijn langer te bewaren. De welbekende VacuVin bijvoorbeeld: het vacuumpompje met bijbehorende afsluitdoppen, dat het oxidatieproces van wijn vertraagd. Of het gebruik van stikstof, wat zorgt voor een laagje tussen wijn en zuurstof. Ook daarmee wordt het oxideren geremd. Maar elke geopende fles wijn is – inderdaad – open. En ieder contact met zuurstof betekent nu eenmaal oxidatie. Met als gevolg kortere houdbaarheid én smaakverandering van de wijn. De Coravin is – voor zover ik weet – het enige apparaat dat dit weet te voorkomen.
Die beperkte houdbaarheid is de reden dat in veel restaurants en café’s maar weinig ‘open’ wijnen zijn. Begrijpelijk, ik zou ook niet graag een kostbare halve fles Château Margaux door de gootsteen gieten. Maar jammer is het wel. Ik betaal met liefde een beetje meer voor een goed glas wijn. Met de Coravin kan de horeca makkelijker ‘by the glass’ gaan schenken. Een voordeel voor zowel klant als restaurant, lijkt me.

Een paar nadelen
Het is een gadget met een prijskaartje. Afhankelijk van het type betaal je € 299,- of € 349, -. Bovendien moeten de argoncapsules regelmatig worden vervangen (€ 19,95 per twee). Het apparaat vereist wat oefening en geduld bij het inschenken. En het werkt natuurlijk alleen op wijnflessen met een natuurlijke kurk.

De test
Ik mag ’m proberen! Voor de test kies ik een rode fles Amarone della Valpolicella uit 2010 van Zenato, waaruit ik drie weken lang steeds één glaasje tap. Hetzelfde doe ik met een witte wijn: een Meursault uit 2009 van Vincent Dancer. En echt, ik ontdek geen enkel verschil. De wijnen zijn bij het derde glas net zo fris en fruitig als bij de eerste keer ‘accessen’. Wel is het even zoeken naar een juiste techniek. Wanneer gebruik je het gas precies en waarom lekt het nou steeds bij de kurk? De naald aandraaien blijkt de simpele oplossing… Maar als je eenmaal de slag te pakken hebt, is het doodeenvoudig. Lees voor een uitgebreidere test ook het artikel in Perswijn (nr. 7, 2015), waarin de Perswijn-heren het apparaat over een langere periode én met een nieuwe fles ernaast testten.

De conclusie
Flessen hoeven nu niet meer open en ook niet leeg. Vrouw zwanger? Niks aan de hand! Je kan toch gewoon je mooie wijn drinken, terwijl het restant geduldig wacht op een volgend schenkmoment. De Coravin is hét excuus om nooit meer een fles te laten liggen en het biedt ook restaurants vele extra’s. Naar het schijnt gebruiken zelfs verschillende importeurs en wijnboeren het al. Logisch, opeens kunnen wijnen geproefd worden zonder de hele fles op te hoeven offeren.
Dus totale keuzevrijheid met wijn. Waar dan ook. Het kost wat, maar het werkt wel. Ik ben daarom fan van de Coravin!

De Coravin is o.a. verkrijgbaar bij De Gouden Ton en de Bijenkorf.

Related Posts