About Wine Pairing

Hoe kom je tot die ene match made in heaven?

 

Geur, smaak, mondgevoel, structuur: het speelt allemaal een rol bij een geslaagde wijn-spijscombinatie.
Een recept, de toevoeging van saus of kruid laat een specifiek ingrediënt elke keer anders smaken. Je moet op zoek naar synergie, naar de
1  + 1 = 3

Onderstaande (groeiende) lijsten  zijn algemeen en nooit volledig. Maar ze vormen wel een handig uitgangspunt.

van wijn naar spijs

Albariño

Langoustines
Fruits de mer

Aligoté

Gepocheerde vis
Vis (gegrild)

Amarone della Valpolicella

Bresaola
Rijpe kaas
Rood vlees

Amontillado sherry

Geitenkaas
Geroosterde, gezouten amandelen

Asti Spumante (Moscato d’Asti)

Crèpes
Fruitsalade

Barbaresco

Haas
Wildgerechten
Gebraden vlees

Barbera

Charcuterie
Pizza
Pasta
Tomaat
Carpaccio

Barolo

Grillgerechten
Wild
Gebraden vlees
Rood vlees
Rijpe kaas

Beaujolais

Kalfslever
Konijn
Mixed grill
Paté

Bordeaux

Rood: stamppot met worst, steak, kalfsgebraad, ham
Wit : mosselen, lichte paté

Brunello di Montalcino

Duif
Ossenstaart

Cabernet Sauvignon

Runderstoof
Lamsvlees
Varkensvlees
Ossobuco
Struisvogel

Carmenère

Bbq
Chocola
Lamsvlees
Biefstuk

Cava

Oesters
Zoutjes
Roerei met zalm

Champagne

Oesters
Roerei met zalm

Chardonnay

– Houtgelagerde Chardonnay (b.v.Nieuwe Wereld)
Pasta Carbonara, Vette vissoorten; zalm, paling, makreel

– Niet houtgelagerd (b.v. Chablis)
Oesters
Avocado
Forel

Châteauneuf-du-Pape

Lamsstoof
Geroosterde lam met knoflook & rozemarijn
Geroosterde eend
Munster kaas
Bbq
Hert
Moussaka

Chasselas (fendant)

Kaasfondue
Baars

Chenin blanc

Snoek
Haring

Chianti

Bresaola
Pizza
Spaghetti Bolognese
Ossobuco
Ravioli

Chinon

Gans
Pekingeend
Lam (gegrild)

Côtes de Gascogne

Lekkerbekjes

Côtes du Rhône

Ossenstaart
Ree
Runderstoof
Wildstoofschotel
Macaroni

Crozes-Hermitage

Lamsvlees
Roodvlees

Fino sherry

Langoustines
Olijven
Gerookte paling

Fitou

Lamsstoof
Mexicaans
Chiligerechten
Puree met volvet vlees

Furmint

Foie Gras
Fruit Cobbler

Gavi

Romige pastagerechten
Oesters

Dão

Antipasti
Osso bucco
Risotto met parmezaan
Bloedwors

Eiswein

Ganzen-/eendenlever
Blauwschimmelkazen
Fruitdesserts

Gewürztraminer

Kruidige, exotische gerechten (bv Thais)
Sterke kazen (bv Epoisses, Munster)
Nagerechten zoals crème brûlée

Grenache

Grill
Rundvlees
Kerrie
Kip
Rode wijnsaus

Grüner Veltliner

Asperges
Schol

Lambrusco

Saté
Meerval

Madeira

Droog: amandelen

Madiran

Confits de canard

Malbec

Gebraden lamsvlees
Beef Wellington
Empanadas
Biefstuk

Manzanilla sherry

Gazpacho
Knoflooksaus
Olijven
Amandelen
Walnoten
Pinda’s

Marsalla

Chocoladetaart
Zabaglione

Marsanne

Witvis in romige sauzen
Dessert met kokos
Curry
Kerrie-tomatensoep

Merlot

Mixed grill
Pizza
Tonijn
Varkensbraad

Mourvèdre

Hert met cranberrysaus
BBQ
Pepersaus
Cassoulet

Muscadet (sur lie)

Salade vinaigrette
Schelp- & schaaldieren
Witvis
Kalf (licht bereid)
Haring
Anchovis

Muscat

Droog: roerei met zalm

Nero d'avola

Gegrild vlees
Pasta met paddestoelen

Orvieto

Gegrilde sardienen
Lichte visgerechten
Tempura
Schaal- & schelpdieren

Picpoul de Pinet

Asperges
Salades
Lichte visgerechten
Schaal- & schelpdieren
geitenkaas

Pinot blanc

Lichte vis (forel, tong met dille)
Zeevruchten, vooral oesters
Zuurkool
Rauwe groenten & salades

Pinot grigio

Hoemoes
Guacamole
Prosciutto
Rauwe groenten
Fish & Chips (andere gerechten met gefrituurde vis)

Pinot gris

Vissoep met schelpen
Kip in roomsaus
Kalfsvlees in marsalasaus

Pinot noir

Rundvlees
Gevogelte
Rode biet
Kip
Zalm
Tonijn

Pinotage

Fazant

Pomerol

Eend
Fazant

Port

Ruby: zachte kazen, zoete nagerechten
Tawny: amandelen, foie gras, harde kaas, paté, noten

Pouilly-Fuissé

Harde belegen kaas
Wit vlees
Gevogelte
Pasta
Zachte kaas
Zeevruchten

Pouilly-Fumé

Asperges
Vis
Schaal- & schelpdieren

Primitivo

Lasagne

Riesling

Kabinett/trocken: forel
Spätlese: gans
Auslese: curryschotels
Beerenauslese: zoete dessert, pruimen, vijgen, chocola, appeltaart
Eiswein: Ganzen-/eendenlever, blauwschimmelkazen, fruitdesserts

Rosé (Côtes de Provence)

Aïoli
Antipasti
Bouillabaise
Paella
Roerbak – groente met kip, varkensvlees of vis

Rueda

Gegrilde of gebakken garnalen
Pasta(-salade)
Gegrilde vis
Kippenragout

Sangiovese

Biefstuk
Duif
Wild zwijn

Sauternes

Blauwschimmelkaas
Foie gras
Tiramisu
Waldorfsalade
Chocoladedessert
Citroendessert
Cointreaudessert
Crème brulée

Sauvignon Blanc

Oude Wereld:
Droge geitenkaas
Salade vinaigrette
Artisjokken
Avocado
Roerbak – groente met kip, varkensvlees of vis

Nieuwe Wereld:
Chinees

Sémillon

Fruits de mer
Vis
Varkensgraad

Sherry

Fino: haring, langoustines, olijven, paling, gazpacho
Amontillado: geitenkaas, geroosterde, gezouten amandelen

Olorosso: notengebak, chocoladeroomijs, chocoladepudding, Epoisses, Munster
PX: chocolade, blauwschimmelkazen, manchego

Soave

Gazpacho
Bruchetta
Pasta pesto
Risotto alla milanese
Kip teriyaki

Shyrah (Shiraz)

Biefstuk
Boerenkool met worst
Ree

Tempranillo (Rioja)

Lamsvlees
Tomatensoep
Varkensvlees (gebraden)
Chorizo

Tokaji

Thais
Christmas pudding

Valpolicello Ripasso

Entrecôte
Geroosterd vlees
Wild
Kaas

Vin de paille

Foie gras
Thais
Pancakes (zoet)

Vinho Verde

Ceviche
Gegrilde sardientjes
Salsa’s
Vinaigrettesaus
Makreel

Voignier

Gazpacho
Curry
Artisjokken

Zinfandel

Bbq
Auberginegerechten met Parmezaan
Chili con carne
Chorizo
Chocolade
Goulash

Zweigelt

Kip met salie
Pasta Bolognese

van spijs naar wijn

Aardbeien

puur: Rosé, Beaujolais, fijne rode wijn zoals Médoc (Bordeaux)
suiker & room: Sauternes, Beerenauslese

Antipasti

Rosé, rode Valpolicella of eenvoudige Sangiovese, witte Vernaccia of Verdicchio, Dão

Aperitief

droog: Fino, Champagne, Crémant, Sekt, Prosecco
zoet: White Port, Muscat, Rivesaltes, Banyuls

Artisjokken

Strakke Sauvignon Blanc, droge Muscat.

Asperges

Grüner Veltliner, Muscat (droog), Pinot Blanc, Picpoul de Pinet.

Aubergines

Barbaresco, Barolo, Chianti, Zinfandel.

Avocado

Sauvignon Blanc, strakke jonge Chardonnay.

Boerenkool met worst

Chardonnay, Maçon Villages, Shiraz.

Bouillabaisse

Stevige rosé, kruidige witte wijn (Provence, Pays d’Oc).

Bresaola

Valpolicella, jonge Chianti.

Bruschetta

Soave

Brie

Rijke Chardonnay, Duitse dessertwijnen, Pomerol.

Carpaccio

van tonijn: Sancerre, Riesling Trocken
van rundvlees: Sangiovese, Spaanse Reserva, oudere Portugese Douro, Barbera d’Alba (fruitig rood)

Ceasar Salad

Californische Chardonnay

Charcuterie

Wit: Pinot Gris, Bordeaux Blanc
Rood: Barbera, jonge Beaujolais-Villages, rode Loire wijnen als Saumur

Chinees

Riesling, Gewürztraminer (aromatisch wit met restzoet), Sauvignon Blanc (Nieuwe Wereld), lichte Pinot Noir.

Chocolade

zoet: versterkte wijnen als Tawny Port, Banyuls, PX Sherry
droog/puur: Zinfandel

Chorizo

Navarra, Rioja (Gran) Reserva.

Confit de canard

Pinot Noir, Beaujolais, Gamay.

Couscous

Languedoc, Roussillon, Portugese Douro.

Crème brulée

Sauternes, Beerenauslese, versterkte Muscat

 (rijke, zoete wijn).

Crèpes

Moscato d’Asti (zoet mousserend).

Curryschotels

Gewürztraminer, Riesling Auslese, Beaujolais.

Dim Sum

Fris, droog wit, Sauvignon Blanc (Nieuwe Wereld), Riesling Kabinett, Cava.

Eend

Algemeen: Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Pinot Noir (Bourgogne/ Californie), Shiraz
 (rijke rode wijn)
Met sinaasappel: rijke, volle of enigszins zoete witte als Chardonnay

Edammer

Syrah, Zinfandel, Pauillac.

Emmental

Côte du Rhone, Shiraz

Entrecote

Cabernet Sauvignon, Rioja, Rosso di Montalcino, Bordeaux-blends, Valpolicello Ripasso, houtgerijpte Pinot Noir (bv Bourgogne), volle Merlot.

Fazant

Rode Bordeaux, Pinotage, goede Merlot uit Chili.

Forel

Riesling (Dld, Oostenrijk, Elzas), Chablis, Chardonnay zonder houtlagering, Apremont (Savoie).

Foie gras

Edelzoete wijn (Elzas, Sauternes), Tawny Port, Jurançon, Furmint, Gewürztraminer, Vouvray, Pinot Gris (laatgeoogst)

Fruitsalade

Versterkte Muscat, Moscato d’Asti.

Gans

wit: Riesling Spatlese
rood: Syrah/Shiraz, Bourgogne, Pomerol

 (rijpe wijnen)

Gazpacho

Fino, jonge Sauvignon
 Blanc, Soave

Gehakt

Rhône, Minervois, Chianti

Geitenkaas

Sauvignon Blanc (Sancerre), Riesling, Crémant d’Alsace, Sherry
Amontillado, Picpoul de Pinet

Gember

Riesling, Tokay Pinot Gris, Gewürztraminer

Gerookte zalm

Houtgelagerde Chardonnay (Nieuwe Wereld)

Gratin

Robuust droog rood, zoals Côtes du Rhône Villages, Côtes du Roussillon, Costières de Nîmes of Nieuwe Wereld

Groenten, gegrild/gebakken

Haas

Stevige Pinot Noir (bv Bourgogne/Côte de Nuits), Barbaresco, Ribera del Duero

Ham

Iberico: Fino of Amontillado Sherry

Prosciutto

licht fruitig rood als Barbera, Valpolicella, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio

Haring

Muscadet, Fino (fris wit)

Indiase gerechten

Spicy: Bubbles, aromatisch wit zoals Pinot Gris, Gewürztraminer, Riesling, Semillon
Groente/vis: Bubbles, fris wit, zoals Sauvignon Blanc of fruitig rood, zoals Zinfandel, Pinotage, Douro

Kaas

– Jong, Belegen (b.v. Gouda, Edam ): Syrah, Zinfandel, veel rode wijnen
– Oud: Tawny Port, Médoc

– Geit: Sauvignon Blanc, witte Rioja, witte Corbières
– Schaap (b.v. Manchego): Amontillado

– Witschimmel (b.v. Brie): vette Chardonnay, Spätlese, Carmenère, Beaujolais
– Blauwschimmel (b.v. Stilton, Roquefort, Fourme d’Ambert): Port, Banyuls, Muscat de Rivesaltes, PX Sherry, Sauternes, Eiswein
– Roodschimmel (b.v. Epoisses, Munster): Gewürztraminer, witte Bourgogne, Tokay Pinot Gris

Kaasfondue

Fendant, droge Riesling, Chasselas, Pinot Gris

Kalkoen

Beaujolais, Château-Neuf-du-Pape, Pinot Noir, Zinfandel
Grote keuze aan zowel rood als wit, vooral afhankelijk van bereiding

Kip

Grote keuze aan zowel wit als rood, vooral afhankelijk van bereiding
Gegrild: Pinot Grigio, Merlot, Rosé
Gebakken: volle Chardonnay, Barbera, Beaujolais

Kaviaar

Champagne, Cava, Sekt, Chablis

Konijn

Gamay (bv. Bourgueil, Crus Beaujolais)

Kwartel

Middelintense Pinot Noir, rijpe Rioja, Toscane (Chianti, Carmignano)

Kreeft

Oudere houtgerijpte Chardonnay (Bourgogne, Australië, Californië)

Lam

gerijpte rode Bordeaux (Médoc/Graves), Cabernet Sauvignon, Bordeauxblends, Rioja

Langoustines

Albariño, niet te volle Chardonnay, Fino sherry

Lasagne

Rosso di Montepulciano, Nero d’Avola, Primitivo, Barbera

Manchego

Amontillado, PX Sherry

Meloen met parmaham

Bubbels

Mexicaanse gerechten

– Licht/limoen: Sauvignon Blanc (Nieuwe Wereld), Picpoul, Pinot Grigio, Albariño
– Vol: toegangelijke Cabernet Sauvignon, Zinfandel
– Guacamole: Californische Chardonnay, droge Muscat, Champagne

Mixed grill

Jonge rode Merlot, Cabernet Sauvignon of Beaujolais

Mosselen

Lichte, droge witte, zoals Muscadet, Frisse Duitse Moezelwijn, Pinot Grigio, of witte Bordeaux (Entre-deux-Mers), Bergerac, Soave, Verdicchio

Mozzarella

Chablis, Orvieto, Soave, Pinot Grigio

Oesters

Chablis, Champagne, Côtes de Gascogne

Olijven

aperitief: Fino Sherry
verwerkt: kruidig rood (Rhône/Provence/Pays d’Oc)

Omelet (naturel)

Pinot Blanc, Pinot Grigio, Soave, Garganega

Osso buco

Tannine-arm rood, zoals Valpolicella, Dão, Pinot Noir,
 Dolcetto, Barbera

Paddestoelen

Rijpe Pinot Noir (bv Bourgogne), Rioja, Bordeauxblend

Parelhoen

wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne
rood: elegante Pinot Noir, Oregon, Côte de Beaune

Pizza

Italiaanse rode wijn, elke lichte tot middelzware rode wijn, zoals Barbera

Pasta

– tomatensaus: Negroamaro, Nero d’Avola
– bolognese : Chianti Classico, Valpolicella, Rosso di Montalcino, Chianti, Dolcetto
– pesto: Soave
– roomsaus: volle Chardonnay, Pinot Bianco, volle Sauvignon Blanc (bv Italië, Nieuwe Wereld)
– vongole: Soave, bijna elke Italiaanse witte wijn

Paté

Fruitig rood als Beaujolais, of halfdroge witte Duitse wijn

Patrijs

Pinot Noir, rijpe Hermitage, Côte-Rôtie, Barbaresco, grote rode Bourgogne

Quiche

Pinot Noir, Beaujolais

Ratatouille

Chianti, Rioja Crianza, Malbec (Argentinië), Rosso di Montalcino

Ree

stevige, rijke rode wijnen
Mourvèdre-blends (Bandol, Minervois), Rhôneblends, Syrah, Pinot Noir (Nieuw-Zeeland)

Ribeye (gegrild)

Cabernet Sauvignon, Syrah/Shiraz, Tempranillo

Risotto

Pinot Grigio, elke rode wijn uit Italië of de Loire, Dão

Rood vlees (algemeen)

Crus Beaujolais

Roomkaas

Pinot Noir (Nieuwe Wereld)

Salade Vinaigrette

Sauvignon Blanc, Vinho Verde, Picpoul de Pinet

Sardines

Fris wit, zoals Vinho Verde, Soave, Muscadet
(sur lie)

Sint Jacobsschelpen

Volle Chardonnay, witte Bourgogne, Champagne

Schaal- & schelpdieren

Albarino, Picpoul de Pinet, Muscadet, Côtes de Gascogne

Schol

Grenache Blanc, Ugni Blanc, Chablis, droge Chardonnay, Grüner Veltliner

Steak

Carmenère, Cahors, Merlot

Stoofschotels

– lam: Syrah, Rhône (Gigondas, Vacqueyras), stevige Languedoc, Vino Nobile di Montepulciano
– rundvlees: stevige Cabernet sauvignon, Zinfandel, Saint-Joseph, Barolo, stevige Pinot Noir (Côte de Nuits)
– wild: Barbaresco, Barolo, Noord-Rhône, stevige rode Bourgogne

Sushi

Champagne, Viognier, Chardonnay (Nieuwe Wereld), Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc (Nieuwe Wereld)

Tempura

Jonge Pinot Noir (gekoeld)

Thaise gerechten

Gewürztraminer

Tomaat

wit: Sauvignon blanc, Aligoté, Sancerre
Rood: Chianti, Barbera

Tomme de Savoie

Beaujolais, Varois

Truffel

Barbaresco, Barolo

Uien

Pinot Noir, Beaujolais

Varkensvlees (algemeen)

Vrij lichte rode (bv Pinot Noir, Barbera) of weelderige witte (bv Grüner Veltliner)

Venkel

Rousanne-blend, Sauvignon blanc

Wild (algemeen)

Pinot Noir (Bourgogne), Syrah, Bordeaux (Pomerol en Saint-Emilion), Brunello, Barbaresco, Barolo

Wild zwijn

wit: rijpe houtgerijpte Chardonnay
rood: Pinot Noir, Bourgogne (Cote de Beaune), Sangiovese (Brunello), Cabernet Sauvignon, Bordeaux (Pomerol)

Zalm

– wit: vol wit, Chardonnay, Bourgogne, champagne, Pinot Gris (Elzas)
– rood: Cabernet Franc, Loirewijnen als Bourgueil en Sancerre, Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland
– gerookt: Pinot Gris (Elzas), houtgerijpte Chardonnay, Blanc de Blancs champagne

Witvis

Witte Bourgogne, mousserende wijn
Gegrild: Vermentino, Chardonnay (Californië)
Gefrituurd: Soave , Vinho Verde, Chardonnay (Nieuwe Wereld)

Zuurkool

Riesling, Pinot Blanc