Hoe kom je tot die ene match made in heaven?
Geur, smaak, mondgevoel, structuur: het speelt allemaal een rol bij een geslaagde wijn-spijscombinatie.
Een recept, de toevoeging van saus of kruid laat een specifiek ingrediënt elke keer anders smaken. Je moet op zoek naar synergie, naar de
1 + 1 = 3
Onderstaande (groeiende) lijsten zijn algemeen en nooit volledig. Maar ze vormen wel een handig uitgangspunt.
Albariño
Langoustines
Fruits de mer
Aligoté
Gepocheerde vis
Vis (gegrild)
Amarone della Valpolicella
Bresaola
Rijpe kaas
Rood vlees
Amontillado sherry
Geitenkaas
Geroosterde, gezouten amandelen
Asti Spumante (Moscato d’Asti)
Crèpes
Fruitsalade
Barbaresco
Haas
Wildgerechten
Gebraden vlees
Barbera
Charcuterie
Pizza
Pasta
Tomaat
Carpaccio
Barolo
Grillgerechten
Wild
Gebraden vlees
Rood vlees
Rijpe kaas
Beaujolais
Kalfslever
Konijn
Mixed grill
Paté
Bordeaux
Rood: stamppot met worst, steak, kalfsgebraad, ham
Wit : mosselen, lichte paté
Brunello di Montalcino
Duif
Ossenstaart
Cabernet Sauvignon
Runderstoof
Lamsvlees
Varkensvlees
Ossobuco
Struisvogel
Carmenère
Bbq
Chocola
Lamsvlees
Biefstuk
Cava
Oesters
Zoutjes
Roerei met zalm
Champagne
Oesters
Roerei met zalm
Chardonnay
– Houtgelagerde Chardonnay (b.v.Nieuwe Wereld)
Pasta Carbonara, Vette vissoorten; zalm, paling, makreel
– Niet houtgelagerd (b.v. Chablis)
Oesters
Avocado
Forel
Châteauneuf-du-Pape
Lamsstoof
Geroosterde lam met knoflook & rozemarijn
Geroosterde eend
Munster kaas
Bbq
Hert
Moussaka
Chasselas (fendant)
Kaasfondue
Baars
Chenin blanc
Snoek
Haring
Chianti
Bresaola
Pizza
Spaghetti Bolognese
Ossobuco
Ravioli
Chinon
Gans
Pekingeend
Lam (gegrild)
Côtes de Gascogne
Lekkerbekjes
Côtes du Rhône
Ossenstaart
Ree
Runderstoof
Wildstoofschotel
Macaroni
Crozes-Hermitage
Lamsvlees
Roodvlees
Fino sherry
Langoustines
Olijven
Gerookte paling
Fitou
Lamsstoof
Mexicaans
Chiligerechten
Puree met volvet vlees
Furmint
Foie Gras
Fruit Cobbler
Gavi
Romige pastagerechten
Oesters
Dão
Antipasti
Osso bucco
Risotto met parmezaan
Bloedwors
Eiswein
Ganzen-/eendenlever
Blauwschimmelkazen
Fruitdesserts
Gewürztraminer
Kruidige, exotische gerechten (bv Thais)
Sterke kazen (bv Epoisses, Munster)
Nagerechten zoals crème brûlée
Grenache
Grill
Rundvlees
Kerrie
Kip
Rode wijnsaus
Grüner Veltliner
Asperges
Schol
Lambrusco
Saté
Meerval
Madeira
Droog: amandelen
Madiran
Confits de canard
Malbec
Gebraden lamsvlees
Beef Wellington
Empanadas
Biefstuk
Manzanilla sherry
Gazpacho
Knoflooksaus
Olijven
Amandelen
Walnoten
Pinda’s
Marsalla
Chocoladetaart
Zabaglione
Marsanne
Witvis in romige sauzen
Dessert met kokos
Curry
Kerrie-tomatensoep
Merlot
Mixed grill
Pizza
Tonijn
Varkensbraad
Mourvèdre
Hert met cranberrysaus
BBQ
Pepersaus
Cassoulet
Muscadet (sur lie)
Salade vinaigrette
Schelp- & schaaldieren
Witvis
Kalf (licht bereid)
Haring
Anchovis
Muscat
Droog: roerei met zalm
Nero d'avola
Gegrild vlees
Pasta met paddestoelen
Orvieto
Gegrilde sardienen
Lichte visgerechten
Tempura
Schaal- & schelpdieren
Picpoul de Pinet
Asperges
Salades
Lichte visgerechten
Schaal- & schelpdieren
geitenkaas
Pinot blanc
Lichte vis (forel, tong met dille)
Zeevruchten, vooral oesters
Zuurkool
Rauwe groenten & salades
Pinot grigio
Hoemoes
Guacamole
Prosciutto
Rauwe groenten
Fish & Chips (andere gerechten met gefrituurde vis)
Pinot gris
Vissoep met schelpen
Kip in roomsaus
Kalfsvlees in marsalasaus
Pinot noir
Rundvlees
Gevogelte
Rode biet
Kip
Zalm
Tonijn
Pinotage
Fazant
Pomerol
Eend
Fazant
Port
Ruby: zachte kazen, zoete nagerechten
Tawny: amandelen, foie gras, harde kaas, paté, noten
Pouilly-Fuissé
Harde belegen kaas
Wit vlees
Gevogelte
Pasta
Zachte kaas
Zeevruchten
Pouilly-Fumé
Asperges
Vis
Schaal- & schelpdieren
Primitivo
Lasagne
Riesling
Kabinett/trocken: forel
Spätlese: gans
Auslese: curryschotels
Beerenauslese: zoete dessert, pruimen, vijgen, chocola, appeltaart
Eiswein: Ganzen-/eendenlever, blauwschimmelkazen, fruitdesserts
Rosé (Côtes de Provence)
Aïoli
Antipasti
Bouillabaise
Paella
Roerbak – groente met kip, varkensvlees of vis
Rueda
Gegrilde of gebakken garnalen
Pasta(-salade)
Gegrilde vis
Kippenragout
Sangiovese
Biefstuk
Duif
Wild zwijn
Sauternes
Blauwschimmelkaas
Foie gras
Tiramisu
Waldorfsalade
Chocoladedessert
Citroendessert
Cointreaudessert
Crème brulée
Sauvignon Blanc
Oude Wereld:
Droge geitenkaas
Salade vinaigrette
Artisjokken
Avocado
Roerbak – groente met kip, varkensvlees of vis
Nieuwe Wereld:
Chinees
Sémillon
Fruits de mer
Vis
Varkensgraad
Sherry
Fino: haring, langoustines, olijven, paling, gazpacho
Amontillado: geitenkaas, geroosterde, gezouten amandelen
Olorosso: notengebak, chocoladeroomijs, chocoladepudding, Epoisses, Munster
PX: chocolade, blauwschimmelkazen, manchego
Soave
Gazpacho
Bruchetta
Pasta pesto
Risotto alla milanese
Kip teriyaki
Shyrah (Shiraz)
Biefstuk
Boerenkool met worst
Ree
Tempranillo (Rioja)
Lamsvlees
Tomatensoep
Varkensvlees (gebraden)
Chorizo
Tokaji
Thais
Christmas pudding
Valpolicello Ripasso
Entrecôte
Geroosterd vlees
Wild
Kaas
Vin de paille
Foie gras
Thais
Pancakes (zoet)
Vinho Verde
Ceviche
Gegrilde sardientjes
Salsa’s
Vinaigrettesaus
Makreel
Voignier
Gazpacho
Curry
Artisjokken
Zinfandel
Bbq
Auberginegerechten met Parmezaan
Chili con carne
Chorizo
Chocolade
Goulash
Zweigelt
Kip met salie
Pasta Bolognese
Aardbeien
puur: Rosé, Beaujolais, fijne rode wijn zoals Médoc (Bordeaux)
suiker & room: Sauternes, Beerenauslese
Antipasti
Rosé, rode Valpolicella of eenvoudige Sangiovese, witte Vernaccia of Verdicchio, Dão
Aperitief
droog: Fino, Champagne, Crémant, Sekt, Prosecco
zoet: White Port, Muscat, Rivesaltes, Banyuls
Artisjokken
Strakke Sauvignon Blanc, droge Muscat.
Asperges
Grüner Veltliner, Muscat (droog), Pinot Blanc, Picpoul de Pinet.
Aubergines
Barbaresco, Barolo, Chianti, Zinfandel.
Avocado
Sauvignon Blanc, strakke jonge Chardonnay.
Boerenkool met worst
Chardonnay, Maçon Villages, Shiraz.
Bouillabaisse
Stevige rosé, kruidige witte wijn (Provence, Pays d’Oc).
Bresaola
Valpolicella, jonge Chianti.
Bruschetta
Soave
Brie
Rijke Chardonnay, Duitse dessertwijnen, Pomerol.
Carpaccio
van tonijn: Sancerre, Riesling Trocken
van rundvlees: Sangiovese, Spaanse Reserva, oudere Portugese Douro, Barbera d’Alba (fruitig rood)
Ceasar Salad
Californische Chardonnay
Charcuterie
Wit: Pinot Gris, Bordeaux Blanc
Rood: Barbera, jonge Beaujolais-Villages, rode Loire wijnen als Saumur
Chinees
Riesling, Gewürztraminer (aromatisch wit met restzoet), Sauvignon Blanc (Nieuwe Wereld), lichte Pinot Noir.
Chocolade
zoet: versterkte wijnen als Tawny Port, Banyuls, PX Sherry
droog/puur: Zinfandel
Chorizo
Navarra, Rioja (Gran) Reserva.
Confit de canard
Pinot Noir, Beaujolais, Gamay.
Couscous
Languedoc, Roussillon, Portugese Douro.
Crème brulée
Sauternes, Beerenauslese, versterkte Muscat (rijke, zoete wijn).
Crèpes
Moscato d’Asti (zoet mousserend).
Curryschotels
Gewürztraminer, Riesling Auslese, Beaujolais.
Dim Sum
Fris, droog wit, Sauvignon Blanc (Nieuwe Wereld), Riesling Kabinett, Cava.
Eend
Algemeen: Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Pinot Noir (Bourgogne/ Californie), Shiraz
(rijke rode wijn)
Met sinaasappel: rijke, volle of enigszins zoete witte als Chardonnay
Edammer
Syrah, Zinfandel, Pauillac.
Emmental
Côte du Rhone, Shiraz
Entrecote
Cabernet Sauvignon, Rioja, Rosso di Montalcino, Bordeaux-blends, Valpolicello Ripasso, houtgerijpte Pinot Noir (bv Bourgogne), volle Merlot.
Fazant
Rode Bordeaux, Pinotage, goede Merlot uit Chili.
Forel
Riesling (Dld, Oostenrijk, Elzas), Chablis, Chardonnay zonder houtlagering, Apremont (Savoie).
Foie gras
Edelzoete wijn (Elzas, Sauternes), Tawny Port, Jurançon, Furmint, Gewürztraminer, Vouvray, Pinot Gris (laatgeoogst)
Fruitsalade
Versterkte Muscat, Moscato d’Asti.
Gans
wit: Riesling Spatlese
rood: Syrah/Shiraz, Bourgogne, Pomerol
(rijpe wijnen)
Gazpacho
Fino, jonge Sauvignon Blanc, Soave
Gehakt
Rhône, Minervois, Chianti
Geitenkaas
Sauvignon Blanc (Sancerre), Riesling, Crémant d’Alsace, Sherry
Amontillado, Picpoul de Pinet
Gember
Riesling, Tokay Pinot Gris, Gewürztraminer
Gerookte zalm
Houtgelagerde Chardonnay (Nieuwe Wereld)
Gratin
Robuust droog rood, zoals Côtes du Rhône Villages, Côtes du Roussillon, Costières de Nîmes of Nieuwe Wereld
Groenten, gegrild/gebakken
Haas
Stevige Pinot Noir (bv Bourgogne/Côte de Nuits), Barbaresco, Ribera del Duero
Ham
Iberico: Fino of Amontillado Sherry
Prosciutto
licht fruitig rood als Barbera, Valpolicella, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio
Haring
Muscadet, Fino (fris wit)
Indiase gerechten
Spicy: Bubbles, aromatisch wit zoals Pinot Gris, Gewürztraminer, Riesling, Semillon
Groente/vis: Bubbles, fris wit, zoals Sauvignon Blanc of fruitig rood, zoals Zinfandel, Pinotage, Douro
Kaas
– Jong, Belegen (b.v. Gouda, Edam ): Syrah, Zinfandel, veel rode wijnen
– Oud: Tawny Port, Médoc
– Geit: Sauvignon Blanc, witte Rioja, witte Corbières
– Schaap (b.v. Manchego): Amontillado
– Witschimmel (b.v. Brie): vette Chardonnay, Spätlese, Carmenère, Beaujolais
– Blauwschimmel (b.v. Stilton, Roquefort, Fourme d’Ambert): Port, Banyuls, Muscat de Rivesaltes, PX Sherry, Sauternes, Eiswein
– Roodschimmel (b.v. Epoisses, Munster): Gewürztraminer, witte Bourgogne, Tokay Pinot Gris
Kaasfondue
Fendant, droge Riesling, Chasselas, Pinot Gris
Kalkoen
Beaujolais, Château-Neuf-du-Pape, Pinot Noir, Zinfandel
Grote keuze aan zowel rood als wit, vooral afhankelijk van bereiding
Kip
Grote keuze aan zowel wit als rood, vooral afhankelijk van bereiding
Gegrild: Pinot Grigio, Merlot, Rosé
Gebakken: volle Chardonnay, Barbera, Beaujolais
Kaviaar
Champagne, Cava, Sekt, Chablis
Konijn
Gamay (bv. Bourgueil, Crus Beaujolais)
Kwartel
Middelintense Pinot Noir, rijpe Rioja, Toscane (Chianti, Carmignano)
Kreeft
Oudere houtgerijpte Chardonnay (Bourgogne, Australië, Californië)
Lam
gerijpte rode Bordeaux (Médoc/Graves), Cabernet Sauvignon, Bordeauxblends, Rioja
Langoustines
Albariño, niet te volle Chardonnay, Fino sherry
Lasagne
Rosso di Montepulciano, Nero d’Avola, Primitivo, Barbera
Manchego
Amontillado, PX Sherry
Meloen met parmaham
Bubbels
Mexicaanse gerechten
– Licht/limoen: Sauvignon Blanc (Nieuwe Wereld), Picpoul, Pinot Grigio, Albariño
– Vol: toegangelijke Cabernet Sauvignon, Zinfandel
– Guacamole: Californische Chardonnay, droge Muscat, Champagne
Mixed grill
Jonge rode Merlot, Cabernet Sauvignon of Beaujolais
Mosselen
Lichte, droge witte, zoals Muscadet, Frisse Duitse Moezelwijn, Pinot Grigio, of witte Bordeaux (Entre-deux-Mers), Bergerac, Soave, Verdicchio
Mozzarella
Chablis, Orvieto, Soave, Pinot Grigio
Oesters
Chablis, Champagne, Côtes de Gascogne
Olijven
aperitief: Fino Sherry
verwerkt: kruidig rood (Rhône/Provence/Pays d’Oc)
Omelet (naturel)
Pinot Blanc, Pinot Grigio, Soave, Garganega
Osso buco
Tannine-arm rood, zoals Valpolicella, Dão, Pinot Noir, Dolcetto, Barbera
Paddestoelen
Rijpe Pinot Noir (bv Bourgogne), Rioja, Bordeauxblend
Parelhoen
wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne
rood: elegante Pinot Noir, Oregon, Côte de Beaune
Pizza
Italiaanse rode wijn, elke lichte tot middelzware rode wijn, zoals Barbera
Pasta
– tomatensaus: Negroamaro, Nero d’Avola
– bolognese : Chianti Classico, Valpolicella, Rosso di Montalcino, Chianti, Dolcetto
– pesto: Soave
– roomsaus: volle Chardonnay, Pinot Bianco, volle Sauvignon Blanc (bv Italië, Nieuwe Wereld)
– vongole: Soave, bijna elke Italiaanse witte wijn
Paté
Fruitig rood als Beaujolais, of halfdroge witte Duitse wijn
Patrijs
Pinot Noir, rijpe Hermitage, Côte-Rôtie, Barbaresco, grote rode Bourgogne
Quiche
Pinot Noir, Beaujolais
Ratatouille
Chianti, Rioja Crianza, Malbec (Argentinië), Rosso di Montalcino
Ree
stevige, rijke rode wijnen
Mourvèdre-blends (Bandol, Minervois), Rhôneblends, Syrah, Pinot Noir (Nieuw-Zeeland)
Ribeye (gegrild)
Cabernet Sauvignon, Syrah/Shiraz, Tempranillo
Risotto
Pinot Grigio, elke rode wijn uit Italië of de Loire, Dão
Rood vlees (algemeen)
Crus Beaujolais
Roomkaas
Pinot Noir (Nieuwe Wereld)
Salade Vinaigrette
Sauvignon Blanc, Vinho Verde, Picpoul de Pinet
Sardines
Fris wit, zoals Vinho Verde, Soave, Muscadet (sur lie)
Sint Jacobsschelpen
Volle Chardonnay, witte Bourgogne, Champagne
Schaal- & schelpdieren
Albarino, Picpoul de Pinet, Muscadet, Côtes de Gascogne
Schol
Grenache Blanc, Ugni Blanc, Chablis, droge Chardonnay, Grüner Veltliner
Steak
Carmenère, Cahors, Merlot
Stoofschotels
– lam: Syrah, Rhône (Gigondas, Vacqueyras), stevige Languedoc, Vino Nobile di Montepulciano
– rundvlees: stevige Cabernet sauvignon, Zinfandel, Saint-Joseph, Barolo, stevige Pinot Noir (Côte de Nuits)
– wild: Barbaresco, Barolo, Noord-Rhône, stevige rode Bourgogne
Sushi
Champagne, Viognier, Chardonnay (Nieuwe Wereld), Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc (Nieuwe Wereld)
Tempura
Jonge Pinot Noir (gekoeld)
Thaise gerechten
Gewürztraminer
Tomaat
wit: Sauvignon blanc, Aligoté, Sancerre
Rood: Chianti, Barbera
Tomme de Savoie
Beaujolais, Varois
Truffel
Barbaresco, Barolo
Uien
Pinot Noir, Beaujolais
Varkensvlees (algemeen)
Vrij lichte rode (bv Pinot Noir, Barbera) of weelderige witte (bv Grüner Veltliner)
Venkel
Rousanne-blend, Sauvignon blanc
Wild (algemeen)
Pinot Noir (Bourgogne), Syrah, Bordeaux (Pomerol en Saint-Emilion), Brunello, Barbaresco, Barolo
Wild zwijn
wit: rijpe houtgerijpte Chardonnay
rood: Pinot Noir, Bourgogne (Cote de Beaune), Sangiovese (Brunello), Cabernet Sauvignon, Bordeaux (Pomerol)
Zalm
– wit: vol wit, Chardonnay, Bourgogne, champagne, Pinot Gris (Elzas)
– rood: Cabernet Franc, Loirewijnen als Bourgueil en Sancerre, Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland
– gerookt: Pinot Gris (Elzas), houtgerijpte Chardonnay, Blanc de Blancs champagne
Witvis
Witte Bourgogne, mousserende wijn
Gegrild: Vermentino, Chardonnay (Californië)
Gefrituurd: Soave , Vinho Verde, Chardonnay (Nieuwe Wereld)
Zuurkool
Riesling, Pinot Blanc