Alle 2014 Romanée-Conti’s op een rij

“In the silence of the cave, they are talking to each other..”
Aubert de Villaine (co-gérant Domaine de la Romanée-Conti)

“In the silence of the cave, they are talking to each other..”
Aubert de Villaine (co-gérant Domaine de la Romanée-Conti)

Denk je na Vega Sicilia en Pingus zo’n beetje alles wel te hebben gehad, doet Le Vin en direct er gewoon nog een schepje bovenop. Aubert de Villaine van Domaine de la Romanée-Conti en zijn neef Bertrand wilden namelijk niet ontbreken op het 25-jarig feestje van de importeur. En ze hadden wat flesjes wijn meegenomen om het geheel met een klapper af te sluiten.

Bij aanvang van de masterclass in het Amsterdamse Hotel Sofitel Legend The Grand schuift iedereen wat nerveus heen en weer. De majestueuze omgeving sluit naadloos aan bij datgene wat te gebeuren staat. Voor het laatste deel van het meesterlijke wijn-vierluik van Le Vin en direct staan namelijk de acht grands cru’s, jaargang 2014 van het beroemdste wijnhuis ter wereld al open op een rij. Klaar om te worden geproefd.

Proeven in stijl

Aubert de Villaine en Bertrand de Villaine (neef/opvolger) van Domaine de la Romanée Conti nemen samen met Le Vin en direct-oprichter Henk Maas voorin de zaal plaats. De setting heeft wat weg van Prinsjesdag, maar dan zonder hoedjes. Voor iedere genodigde staan acht glazen met daaronder de geschreven belofte van dat wat komen gaat. Corton, Échézeaux, Grands Échézeaux, Romanée-Saint Vivant, Richebourg, La Tâche, Romanée-Conti en de witte Montrachet, het staat er echt. We gaan acht grands cru’s van het legendarische DRC uit eenzelfde jaar naast elkaar proeven. Dit wordt een once in a lifetime belevenis.

Depuis 1869, deux familles, un seul vin

Domaine de la Romanée-Conti ademt nu eenmaal mythe en magie. Gevestigd in de Côte de Nuits en met wijngaarden in zo’n beetje alle cru’s in Vosne-Romanée (ze produceren en passent ook nog de witte Bâtard-Montrachet voor eigen gebruik), staat dit biodynamisch werkende wijnhuis bekend als een van de beste wijnproducenten wereldwijd. Met twee top-monopoles (wijngaarden in volledige eigendom) op hun naam en de andere bijzondere climats in gedeeld bezit is DRC een indrukwekkende, niet weg te denken speler in het Bourgondische veld.
Het wijnhuis in zijn huidige vorm ontstaat in 1869 wanneer ‘Le nestor de la Côte d’Or’ Jacques-Marie Duvault-Blochet – na vele andere premiers en grands cru’s – uiteindelijk ook zijn felbegeerde wijngaard La Romanée-Conti in handen krijgt. Ondanks wat heen-en-weergeschuif van percelen en erfgenamen in de decennia die daarop volgen, weet dezelfde familietak in 1911 zelfs de domeinnaam Domaine de la Romanée Conti te deponeren en te registreren. Vrij uniek, aangezien het enkele jaren later niet meer was toegestaan om een wijnhuis dezelfde naam als een (beroemde) wijngaard te geven.

DRC is nog altijd in handen van zijn nazaten. Het is voor de helft eigendom van de familie Gaudin de Villaine en voor de andere helft van de afstammelingen van de familie Leroy: de drie kinderen Roch en Perrine Fenal. Sinds 1992 wordt het Domaine uit naam van beider families gerund door de co-gérants Aubert de Villaine en Henry-Frédéric Roch, tegenwoordig bijgestaan door Bertrand de Villaine. (Kort na deze proeverij werd bekendgemaakt dat Henry-Frédéric Roch zondag 18 november op 56-jarige leeftijd vrij plotseling aan de gevolgen van kanker is overleden. Wie zijn opvolger wordt is nog niet bekend).

Oogstjaar 2014

Aubert de Villaine die al sinds 1974 werkzaam is als co-gérant, werkte vanaf 1986 met Bernard Noblet als keldermeester. In januari van dit jaar is Noblet met pensioen gegaan en opgevolgd door de 37-jarige Alexandre Bernier (al met al blijkt 2018 plots het jaar van de grote verandering bij DRC en de Villaine). Omdat Bernier al acht jaar nauw samenwerkte met Noblet, hebben beide wijnmakers zich beziggehouden met het oogstjaar dat wij gaan proeven.

Jaargang 2014 was een moeilijke in de Bourgogne. Een jaar met ups en downs: met hagelstormen, een magere zomer en een hittegolf. De opbrengst was relatief klein. En ook al kreeg de Côte de Beaune het zwaarder te verduren, de Côte de Nuits had het zeker niet makkelijk. Toch werd het – ondanks de uitdagende natuur – over het algemeen een goed jaar voor de witte bourgognes. In de laatste week van augustus keerde als een wonder de zomer weer terug. “A Burgundian miracle”, aldus de Villaine, eentje die zelfs nog zorgde voor het welkome beetje botrytus voor de druiven van de witte DRC-Montrachet. En ook over rood moet ondanks de slechte voorspellingen niet te somber worden gedaan. Vooral niet als om die uit de Côte de Nuits gaat.

Baby-Bourgognes

En dan mogen we eindelijk proeven. Na elkaar worden met grote precisie de Corton, Échézeaux, Grands Échézeaux, Romanée-Saint Vivant, Richebourg, La Tâche en Romanée-Conti ingeschonken, uiteindelijk gevolgd door de witte Montrachet. Volgens Maas weerspiegelen de wijnen de beste eigenschappen van dit ‘lastige’ oogstjaar: fraîcheur, spanning en elegantie. De Villaine omschrijft 2014 als klassiek en terroir-gedreven, met een goede fenolische rijpheid. Het is volgens hem een jaargang waarbij frisheid en mineraliteit alle ruimte geven om het terroir en de jaargang te laten spreken (in tegenstelling tot bijvoorbeeld het warme 2015 met zijn veel rijpere stijl).

We proeven hier natuurlijk baby-Bourgognes, maar de potentie van de wijn spat nu al uit het glas. En de onderlinge (terroir)verschillen zijn inderdaad goed te merken. De wijnen zijn evenwichtig, overtuigend, spannend en mooi. Stuk voor stuk al vol kracht, intens zuiver en elegant. Ze zullen alleen maar beter worden met de tijd die hen wordt gegund, maar het is absoluut geen straf om ze nu al te proeven. Een voorrecht, dat is wat het is! En ook al wordt de Romanée-Conti waarschijnlijk de absolute klapper op termijn, mijn persoonlijke favorieten zijn op dit moment Richebourg en La Tâche. En ook de mineralige Montrachet met nu al “something to chew on” is om behoorlijk blij van te worden.

Het geheim

En dan wordt er nog een geheimpje onthuld. Er is namelijk nóg een witte DRC in de maak. Het domein heeft sinds kort een klein perceel (2,8 hectare) van de beroemde grand cru Corton-Charlemagne onder zijn vleugels. Naar verwachting zal de eerste wijn in 2019 worden uitgebracht. Hopelijk heeft Le Vin en direct dan weer een feestje te vieren..

Related Posts