AirDnD-en met je eigen wijn

Als je iemands bed en achterbank online kunt bestellen, waarom dan niet zijn culinair vernuft? Met AirDnD schuif je aan bij een heuse thuiskok. En dat kan nu ook gewoon met je eigen wijn.

Het bestaat al even, dat AirDnD (kort voor Air Drink ’n Dine). Een groeiend online platform met een bonte verzameling aan huiskamerrestaurants. En nee, het is niet dezelfde club als de BnB. Maar alle complimenten voor de slimme knipoog.

Unieke plekjes
Als foodie, wijnadept en niet geboren, maar wel getogen Amsterdammer zijn bijzondere hoofdstedelijke eetplekjes het ultieme genot. Dus eten op een stylish woonschip op een gracht klinkt als muziek in mijn oren. En dat klopt. Het drijvende, vegetarische huiskamerrestaurant van Carl en Robertino biedt een 360 graden uitzicht over Amsterdamse pakhuizen, de historische Montelbaanstoren, Nemo en Café de Sluyswacht. Uniek. En dan moet het eten nog komen.

Culinair socializen
Het is eigenlijk bizar. Je reserveert bij wildvreemden en krijgt een rondleiding tot in de slaapkamer. De pleasure van ongegeneerd bij iemand binnengluren is opeens niet guilty meer en je krijgt er nog een leuk diner bij ook. Met – indien gewenst – je eigen fles wijn op tafel. De deelnemende koks houden blijkbaar van koken én van socializen, want de meeste thuiskoks eten gezellig mee. En het is echt leuk, het is alsof ik bij vrienden aan tafel zit.

Reviews
De menu’s op AirDnD gaan van stamppot met spekjes tot haute cuisine. Voor minder dan een tientje schuif je soms al aan. Gezien het grote aanbod van thuiskoks (meer dan 1000!) zullen de onderlinge kookprestaties wel verschillen. Maar met behulp van de reviews – met 1 tot 5 pollepeltjes op de website – onderscheidt kwaliteit zich waarschijnlijk snel genoeg.

Bring Your Own
De Bring Your Own Wine-mogelijkheid vind ik natuurlijk het allerleukst. Niets spannenders dan op zoek te gaan naar de perfecte match. Het BYO-principe is in Nederlandse restaurants nog allesbehalve geaccepteerd. Je zit al snel aan de huiswijn, of die ene dure fles. Maar bij zo’n AirDnD neem je net zoveel flessen meenemen als je wilt. Dan weet je tenminste zeker welke het beste past. En de restjes neem je gewoon weer mee naar huis.

Van supermarkt tot peperduur
Met Bring Your Own bepaal je het helemaal zelf. En lang niet altijd is de duurste wijn de beste match. In ons geval drinkt menig tafelgenoot liever de supermarktrosé dan een veel duurdere Chianti Classico bij de vegetarische lasagna. En dat terwijl de inhoud van die fles toch echt een stukje interessanter is. De lekkerste combinatie is dus niet vanzelfsprekend de duurste.

Eerlijk zullen we alles delen
AirDnD lijkt een logisch gevolg van de zogenaamde deeleconomie, een niet te stuiten online trend. Platforms als Airbnb, Uber, Peerby en Artsy zijn enorm hip. Toch worden deze initiatieven nog lang niet altijd met open armen ontvangen. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met de regelgeving rondom deze quasi-restaurants? Maar het lijkt onbegonnen werk om zulke deelsites nog tot staan te brengen.

En eigenlijk is het in deze individualistische tijden toch alleen maar leuk. Iedereen kan een thuisrestaurant beginnen. Of er eentje bezoeken. Voor een redelijk bedrag heb je te eten en een leuk gesprek. En ga je eerst langs de super voor je eigen fles, dan ben je helemaal voor een schijntje klaar.

Meer informatie op airdnd.nl/bringyourown

Related Posts