Vrolijk Spartelende Vis & Venkel

Soms ben je gewoon opeens een bofferd.
Een tijdje terug stond er in de Volkskrant een interview met chef-kok Iwan Driessen van Rotisserie Rijsel. Of eigenlijk was het meer een smakelijk aangeprezen recept van kabeljauw met mosseltjes op een bedje van gesmoorde venkel. Mét een botersausje van het overgebleven mosselnat.
Nu stond Rijsel sowieso al op mijn favorietenlijstje met hun – zoals ze het zelf noemen – ‘no-nonsense eten’. Ze zijn namelijk zonder die onzin zo goed, dat zelfs Johannes van Dam het restaurant nog net op tijd beloonde met een 9,5.
En daar was plots de mogelijkheid om Rijsel in huis te halen!

Dezelfde avond nog stond het lekkers dampend op tafel en vooral de langzaam gegaarde venkel was om je vingers bij af te likken! Het enige wat in het verhaal ontbrak, was een goede wijnmatch. Ik koos voor een Albariño uit het Galicische Rías Baixas, een wijnstreek in het noordwesten van Spanje. Behoorlijk koel door de Atlantische wind en vooral heel nat. Dat maakt de wijn aangenaam fris en fruitig. En ook een beetje grassig, je ruikt en proeft anijs en venkel. Een topmatch dus met zowel de vis als zijn bedje.
Albariño is vaak wel wat duurder – het gebied is klein en de omstandigheden lastig – maar voor negen, tien euro heb je al best een aardige te pakken (zoals bijvoorbeeld de Leiras 2012 van de Jumbo).
Helaas is het recept – Smaakvis – ondertussen verdwenen in het archief van volkskrant.nl en kost het je € 1,50 om het toch te kunnen lezen. Maar geloof me, dat is het dubbel en dwars waard. Het uitgescheurde recept hangt in ieder geval bij mij voorlopig nog op de koelkast!

Related Posts