Van wijn tot spijs ~ 3 ~

VAN HARMONIE NAAR WARE MAGIE
Met één Wine Match Made in Heaven op zak ben je er nog niet. Het smaakt naar meer.
Daarom een paar handige tips & tricks voor de magische tocht naar nog veel meer wijnplezier.
Bereiden, sauzen & kruiderijen
Tegenwoordig vind je bij de super en de wat vlottere slijter onderschriften bij de wijn als  ‘goed bij pasta’ , of  ‘lekker bij lam’ . Vriendelijk bedoeld hoor. En ook best handig, maar het is slechts het tipje van de sluier. Eigenlijk moet je weten wie de dominante factor binnen het huwelijk in je pan gaat worden. De dominante bepaalt immers altijd de richting. Zoals in iedere relatie…
Denk daarom altijd na over de bereidingswijze, sauzen en kruiden. Vaak zijn die veel belangrijker dan het basisingrediënt. Ga je stomen, bakken of grillen? Komt er een saus bij? En wordt dat een roomsaus of een frisse vinaigrette? En niet te vergeten: welke kruiden ga je gebruiken? Kruiden kunnen het kippetje of de runderstoof eronder volledig de baas zijn. Denk maar eens aan de overheersende smaak van tijm of een stevige Indiase curry.
Deze factoren zijn meestal de échte smaakmakers en daarmee het belangrijkst bij de keuze van je wijn. Want wat als je opeens pasta pesto maakt in plaats van die ene favoriete Bolognese? Of dat je je lammetje niet meer langzaam gaat garen in de oven, maar je hem opeens wilt grillen op de barbeque. Omdat het zonnetje eindelijk schijnt. Dan zal je ook echt even je wijnkeuze moeten heroverwegen.
Tot slot een verbod op de klassieke kaasplank
Begrijp mij niet verkeerd, voor mij het liefst kaas na. Maar alsjeblieft nooit meer dat ongebreidelde allegaartje aan kaas met slechts één glaasje rood.
Herinner je je smaaktype, mondgevoel, smaakintensiteit en complexiteit nog? Dan snap je toch meteen dat een droge geitenkaas iets anders als begeleider wenst dan zijn overrijpe buurman de Brie of een blauwgeaderde Cabrales. En een stinkende roodkorst zoals Munster of Epoisses heeft ook zo zijn eigen voorkeuren. Vanaf nu dus voor ieder kaasje een passend magisch glaasje. En dat is trouwens meestal geen rode!
Of maak het jezelf gemakkelijk: kies twee of drie kaassoorten in hetzelfde smaakprofiel en serveer daar één passende wijn bij. Je kaasboer adviseert je vast met plezier.

Wijntips nav genoemde gerechten:
Indiase kip curry  riesling spätlese, viognier, zinfandel
Gegrilde kip  licht houtgelagerde chardonnay
Pasta pesto  pinot grigio
Pasta Bolognese  Montepulciano d’Abruzzo
BBQ lam  Australische shiraz
Lam uit de oven  Chianti, Bordeaux
Geitenkaas  sauvignon blanc
Munster  gewürztraminer
Epoisses  gewürztraminer
Brie  pinot noir, volle chardonnay
Cabrales  PX Sherry