Van wijn tot spijs ~ 1 ~

COLAWIJN-TRAMMELANT
Probeer ik keer op keer mijn cursisten bij te brengen nooit meer een glas cola bij het eten te drinken, presenteert een drankenbedrijf, uit notabene de Bordeaux, met een hoop bombarie de Rouge Sucette. Lolliewijn op zijn Nederlands. Met colasmaak. Onder andere voor vrouwen en Aziaten. 
Nu zit er overduidelijk weinig Aziatisch in mij, maar ook mijn vrouwelijke kant laat het hier even afweten… Een tenenkrommend voorbeeld van slechte smaak, wat mij betreft! Toevoeging van aroma’s en kunstmatige suikers met als enige doel de consumptie tot een maximum te laten stijgen.
Waarom dan eigenlijk geen cola bij je maal?
Naast het feit dat het je wc glanzend reinigt, roestplekken en vetvlekken laat verdwijnen als sneeuw voor de zon, heeft het ‘zwarte goud’ nog wat andere bijeffecten. Drink een glas bij je avondmaal en alle andere smaken worden tenietgedaan. Het goedje maskeert alle – ook vaak prettige – zure en bittere tonen. Verder moet je eten wel behoorlijk zout en vet zijn om te kunnen opboksen tegen de zes suikerklontjes in je glas. Bij zoete dranken ben je sowieso geneigd vetter te gaan eten, omdat zoet en vet gelijkwaardig zijn in onze smaakbeleving. Zie je de willekeurige Amerikaanse burgertent al voor je?
Maar wat dan wel te doen? Het drinken van wijn en het maken van een lekker maal – en vooral de combinatie van die twee – kan mij een bijna orgasme-gelijkend genot verschaffen. Ook al gaat dat wellicht wat ver voor menig ander, ik geloof toch dat we allemaal graag iets lekkers eten en drinken. Maar wij worden meer dan eens misleid door kunstmatige toevoegingen. De pure smaak van een product zijn we in veel gevallen gewoon vergeten. Wil je echt iets proeven dan moet je het de ruimte geven. Harmonie creëren voor je smaakpapillen. Dit geldt voor voedsel, maar zeker ook voor wijn. Dus gewoon weer echt de natuur gaan proeven, proeven en nog eens proeven. En opmerken dat het eigenlijk veel lekkerder is!
Waarom zou je dan een relatief natuurlijk product als wijn nog willen verruilen voor die aangezoete Rouge Sucette? Misschien dat alleen Harold Hamersma er nog iets mee kan. Leuk voor zijn chips-bij-wijncombinatielijst voor Lays….