THE PERFECT SHERRY PAIRING

By Posted in - Wijn & Wijn & Spijs on oktober 11th, 2018 0 Comments img_7862

Fino Sherry met geroosterde spicy amandelen

Er zijn heel wat lekkere wijn-spijscombinaties te bedenken. Neem nou Barolo met truffels, Sauternes met foie gras, Riesling met zuurkool of champagne met kreeft. Maar er is er niet een zo perfect in zijn eenvoud als Fino sherry met een simpel schaaltje Marcona-amandelen.

In het kader van International Sherry Week ga ik gewoon nog even door over dit goddelijke vocht. Sherry dus. De beetje eigenaardige, versterkte wijn van de witte palominodruif, afkomstig uit de zogenaamde sherrydriehoek in het zuidwesten van het Spaanse Andalusië (rond de steden Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria). Sherry smaakt ziltig, vaak nootachtig en gaat van beendroog tot verleidelijk zoet. Anders misschien, maar toch echt lekker.

De droogste sherry is de Fino. Slightly sophisticated met zijn 15% alcohol. Fris, licht en beendroog dankzij het laagje flor*, waardoor de wijn droger en minder zuur wordt. Bovendien herken je amandelen, in zowel de geur als de smaak. Vandaar de perfecte match met die typisch Andalusische noot! En bij perfectie kies je natuurlijk niet voor de eerste de beste. Dan moet het wel de Marcona-amandel zijn. Het normaal zo kenmerkende bittertje ontbreekt bij deze Queen Almond en dat maakt hem (of haar dus eigenlijk) net even wat molliger en zoeter dan de doorsnee amandel.

En hoe lekker ze zo al zijn, de smaak wordt nog eens versterkt door het zilte en nootachtige van Fino-sherry. Dat zoute zweempje en het spannende gistige karakter (een beetje zoals bij champagne) maakt dat Fino het goed doet bij zoute snacks in het algemeen. En dus al helemaal bij zo’n passende noot.
In A Modern Guide to Sherry van Talia Baiocchi staat een simpel, maar ontzettend lekker amandelrecept. Mixen, roosteren en klaar. Het resultaat is een beetje zout, een beetje kruidig en een beetje pittig, met aan de basis die lekkere, mollige Marconi-amandel. Het resultaat is net zo divers en gelaagd als sherry eigenlijk.

Proef en beleef al die smaken. Neem een klein slokje sherry erbij en kijk gewoon eens wat er gebeurt. Ik waarschuw je alvast..

THE PERFECT SHERRY PAIRING
INGREDIËNTEN:
700 gr Marcona-amandelen (geblancheerde gewone kunnen ook)
1 eiwit
1,5 tl zout
1 tl gemalen komijn (+ een beetje voor strooien)
1 tl zoete of gerookte Spaanse paprika (+ een beetje voor strooien)
¼ tl cayennepeper
1 fles Tio Pepe Fino

HOW TO:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Roer in een kom het eiwit, het zout, de komijn, de paprika en de cayennepeper losjes door de amandelen, zodat ze helemaal bedekt zijn.
Spreid de amandelen uit over de bakplaat met bakpapier, zonder dat ze op of tegen elkaar liggen.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
Roer de amandelen halverwege met een houten lepel even om, zodat ze gelijkmatig geroosterd worden.
Roosteren tot de amandelen goudbruin zijn (20-25 minuten). Haal ze direct van de bakplaat om aanbranden te voorkomen.
Laat de amandelen ongeveer 30 minuten afkoelen.
Doe de amandelen in een bakje en strooi nog wat komijn en paprika eroverheen.
Serveer een goed gekoeld (5°C – 7°C) glas Fino sherry erbij en smullen maar!

*FLOR DEL VINO
Flor is een donzige gistdeken die tijdens de rijping in het wijnvat ontstaat, onder invloed van de lokale klimatologische omstandigheden. Het beschermt de wijn tegen oxidatie (dus de invloed van zuurstof) en verkleuring. Tijdens deze rijping voeden de gisten zich met zuurstof, alcohol en glycerine, waardoor de wijn droger en minder zuur wordt. Tegelijkertijd verhoogt de hoeveelheid zogenaamde acetaldehyde, een stofje dat sherry zijn unieke karakter geeft. Flor voelt zich het lekkerst bij 14,5/15% alcohol. Bij een hoger alcoholpercentage stopt de vorming van flor. Zonder flor rijpen de wijnen oxidatief, met andere kleuren, aroma’s en smaken tot gevolg.

KLIK HIER voor meer info over TIO PEPE FINO en andere sherry-stijlen van González Byass.

Comments are closed.