Spinaziequiche

Superfood met superwijn

Vrienden die pardoes blijven eten? Een picknick in het park? Of last van groente zonder doel? Maak een quiche! Hij kan warm, hij kan koud. En alles wat ook maar een beetje matcht met eieren en deeg kan erin. Mijn huidige favoriet is er eentje met spinazie (uiteraard vers), geitenkaas en amandel. Superfood, supersimpel en superlekker.

De wieg van de quiche stond in het nu Franse Lotharingen, getuige de klassieker quiche lorraine. Door de geschiedenis heen was deze streek wisselend Frans of Duits grondgebied. Het verfranste woord quiche is dan ook verwant aan het Duitse woord Kuchen. Een beetje koek, een beetje taart, een beetje cake. Iets daar tussenin waarschijnlijk, maar dan hartig.
Hoe dan ook, ondertussen bestaan ze in alle soorten en maten. Maar de lekkerste quiche vind ik een lage. Gemaakt als een ondiepe vlaai, in plaats van eentje in een springvorm. Een lage guiche, ongeacht de inhoud, zorgt voor een subtiele crispy bite. Anders heb je al snel zo’n volle, massieve homp op je bord. En als je de room ook nog eens achterwege laat – zoals in dit spinazie-exemplaar – is het eindresultaat nog lichtvoetiger. De allerlekkerste bodem maak je natuurlijk zelf, maar kant-en-klaar bladerdeeg is een prima alternatief.
Quichewijn
Omdat er een oneindige variatie aan vulsels bestaat, is DE quichewijn lastig aan te wijzen. Bij de traditionele quiche lorraine – spek, ui, kaas – zou een Spätburgunder (de Duitse Pinot Noir) prima kunnen passen. Maar bij dit recept is de spinazie al een uitdaging op zich. Deze – vroeger gewone, maar nu ‘verhipte’ – bladgroente heeft tenslotte nogal wat stroefs en bitters in zijn smaak. In combinatie met een rode wijn loop je al gauw het risico dat het resultaat metalig wordt. Bovendien vraagt deze quiche met zijn geit en amandel juist om iets fris en vols. Liever een witte dus. En dan eentje die diepte genoeg heeft om alle ingrediënten te bedienen. Probeer eens een bloemige Verdicchio dei Castelli di Jesi (Marche, Italië), of een aromatische Albariño (Rías Baixas, Spanje). Allebei mooi fris en mineralig, maar toch vol genoeg om lekker aan te sluiten. Een glas droge bubbels? Waarom niet! Of geef de amandelen een hoofdrol en schenk er gekoelde droge sherry bij, bijvoorbeeld een fino of een langer gerijpte amontillado. Spannend!

Recept
Wok de spinazie in een beetje olie. Voeg de spinazie gedoseerd toe, zodat de blaadjes gelijkmatig kunnen slinken. Voeg als laatste de fijngehakte knoflook, zout en peper toe. Laat de spinazie goed uitlekken in een vergiet. Klop de eieren los en voeg de helft van de verbrokkelde kaas toe. Ook hier weer zout en peper naar behoefte.
Bekleed de taartvorm met bakpapier en bedek de bodem en rand met de ontdooide bladerdeegvellen (rol eventueel de vellen wat uit voor een dunnere korst). Zet deze kort (4 à 5 minuten) in de oven om even voor te garen.
Doe de uitgelekte spinazie samen met het ei-kaasmengsel op laag vuur terug in de wok om enigszins te laten stollen. Blijven roeren om het vloeibaar te houden! Vul daarna de taartvorm met het mengsel en verkruimel de andere helft van de kaas eroverheen. Vijzel de amandelen in grove stukken en bestrooi de quiche hiermee. Plaats de vorm in het midden van een voorverwarmde oven (200 ˚C) gedurende 15 minuten. Voor een mooi effect nog even 2 minuten laten gratineren.
Eet smakelijk!

Ingrediënten
600 gr verse, gewassen spinazie
200 gr zachte geitenkaas (zonder korst)
5 eieren
± 5 vellen bladerdeeg
handje gevijzelde amandelen
teentje knoflook
olijfolie
roomboter
zout & peper
bakpapier
lage taartvorm

Related Posts