Pinot noir

de nieuwe Oude Wereld & de oude Nieuwe Wereld
Steeds meer Chinezen kopen wijnchâteaux op in onze geliefde Bordeaux en Bourgogne. De tradionele wijnwereld trilt op zijn grondvesten. Klassieke wijnlanden versus de Nieuwe Wijnwereld heeft plotsklaps een hele andere lading gekregen.

Sinds ‘Le Jugement de Paris’ in 1976 – de Parijse blindproeverij waarbij Californische wijnen wisten te winnen van de Franse Grands Cru’s en daarmee een enorme schok in de wijnwereld teweegbrachten – is de strijd tussen nieuwe en oude wijn altijd blijven bestaan. Maar de jongeling is ongemerkt volwassen geworden en de oudere man begint klaarblijkelijk aan zijn tweede – Aziatische – jeugd. Een jeugd waarin eeuwenoude wijntradities opeens geen rol meer lijken te spelen.
De nieuwe landen hebben ondertussen ruimschoots de tijd gehad om hun eigen tradities te ontwikkelen. Kwantiteit is verruild voor kwaliteit en strikte regelgeving is ook hier aan de orde van de dag. De tijd dat we onze neus konden ophalen voor hun bulkwijn ligt definitief achter ons.
En zo nieuw is het daar eigenlijk niet. De wijnproductie in Australië bijvoorbeeld, gaat terug tot het begin van de negentiende eeuw. Toen al introduceerde James Busby – beschouwd als de vader van de Australische wijnbouw – de eerste Clos Vougeot-wijnstokken in Australië. De in Schotland geboren Busby had grote bewondering voor de grote Bourgondische rode wijnen van Clos Vougeot en Chambertin. Een van zijn toenmalige stekken is de moeder van de huidige pinot noir-kloon in Australië. En deze variant lijkt in alle opzichten nog op zijn charismatische voorouder: een relatief lage opbrengst met kleine druiven en trossen, waardoor hij volle, robuuste wijnen kan geven. Onder de juiste omstandigheden kan de gevoelige pinot noir zich ook Down Under geweldig ontwikkelen.
Als fervent liefhebber van de klassieke rode Bourgognedruif is de sprong naar de andere kant van de wereld wellicht een grote. En toch wil ik een lans breken voor de Australische Pinot Noir L’ami Sage 2011 van Paradigm Hill uit Mornington Peninsula. Het schiereiland Mornington onder Melbourne is een van de koelste wijngebieden van Australië en daarmee uitermate geschikt voor deze druif. De L’ami Sage biedt volle kersen en rode bessen, omlijst door wat gebladerte en kruiderijen. Een fantastische begeleider van reerug of een klassieke Boeuf Bourguignon. En ja, natuurlijk zijn er ook verschillen te bespeuren ten opzichte van onze vertrouwde Franse vrienden. Wat meer fruit misschien, of alcohol. Maar deze Australische Clos Vougeotjes zijn het genieten meer dan waard. En de Chinezen weten het nog niet.

Voor de liefhebbers:
De geweldige speelfilm Bottle Shock (2008) is gebaseerd op ‘Le Jugement de Paris’ van 1976.

Related Posts