Illegale Chasselas

Ik heb een zus in Zwitserland die niet van wijn houdt. Ook niet van bier trouwens, gewoon niet van alcohol. Raar.
Toch krijg ik heel regelmatig wijn van haar. Zo heb ik steeds weer kans op een niet eerder geëxporteerde Zwitserse trouvaille. Grappig genoeg heeft nog geen enkele fles mij teleurgesteld. Die Zwitsers weten blijken heel goed wat ze binnen hun landsgrenzen willen houden.
De Drie Zonnen
De laatste fles was een Chasselas uit Lavaux. Een wijngebied dat in 2007 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO werd geplaatst. Het zijn sfeervolle wijngaarden verdeeld over terrassen aan het Meer van Genève. De velden worden omlijst door pittoreske muurtjes om de steile hellingen in toom te houden. Een prachtige tocht trouwens per trein van Genève naar Lausanne. De bijnaam De Drie Zonnen komt van de driedubbele verwarming: van de zon zelf, de weerkaatsing van het meer én de opgewarmde muurtjes die ook ‘s nachts de druivenstokken aangenaam op temperatuur houden. Daar krijg je toch zin van! Deze hellingen maken van de chasselas een meesterwerkje. En dat voor een relatief saaie druif die vaak niet verder komt dan tafeldruif…
Kaasfondue met peer
Naar Zwitsers gebruik kies ik voor kaasfondue erbij. De snelle variant, kant-en-klaar van Fromagerie L’Amuse in Amsterdam. Altijd verzekerd van succes. Maar dan wel met een subtiele eigen touch van wat gepureerde rijpe tomaat en een beetje blauwe kaas. En – om te dopen – partjes rijpe peer. Verder goed brood, wat rauwkost en een groene salade. Niks meer aan doen!
Dan de wijn; bloemetjes, veel peer en toch opvallend fris. Zeker voor een ras dat niet bepaald bekend staat om zijn zuren. En ook genoeg bite om de kaasfondue aan te kunnen. Een van kaas druipend partje peer samen met een slokje van dit Zwitserse vertier…. Goddelijk!
En weet je wat gewoon het allerleukst is aan zo’n fles uit Zwitserland? Het is weer eens verrassend anders. Dus zusje, ik ben weer klaar voor nieuw smokkelwaar.

Wil je liever een volledig recept voor kaasfondue, zie dan www.onnokleyn.nl/kaasfondue

Comments (1)

Wat een smeuig verhaal; ik krijg zo zin in illegale wijn! Al dan niet met kaasfondue. Bovendien zijn we gek op Zwitserland, vooral de bergen met de verrassend mooie, en keurig zwitsers-eigen onderhouden hellingen.
Bedankt.

Comments are closed.