California Dreamin’

..met wijn van Francis Ford Coppola

In Amerika doen ze meer dan alleen maar presidenten kiezen. Goede wijn maken ze er ook. Aan sommige Californische wijn kan zelfs menig Bourgondische of Bordeauxse wijnmaker nog een puntje zuigen. Hoog tijd dus om The Golden State te ontdekken!

ABC: Anything But Chardonnay
Van alle Amerikaanse wijn wordt 90% in Californië gemaakt. Vooral in de hete wijnregio Central Valley. Decennia lang waren het vooral (aangezoete) Chardonnays met vette vanilletonen die ons land bereikten. En ook het lokale rood had explorerend jammy fruit. Van druiven als zinfandel, merlot of cabernet sauvignon, die eveneens doordrenkt waren met vanille. Boterig en alcoholisch waren ze! Niet zonder reden trouwens, want heel veel mensen vonden zo’n dikke boterbabbelaar in hun glas nu eenmaal heerlijk. Maar het tij keerde. De wijdverbreide ABC-regel (Anything But Chardonnay) aan het begin deze eeuw gaf aan dat zelfs de Amerikaan toe was aan verandering..

Famous Californian morning fog
Tegenwoordig wordt er steeds meer wijn met puurheid en finesse geproduceerd. Door zon en warmte zijn ze wel wat fruitiger dan de gemiddelde Franzoos. Maar juist de typische Californische mist is van onschatbare waarde voor de echte California Flavor. Koelere wijnregio’s met wijngaarden met zee-invloed hebben een frisse bries en vroege ochtendmist. Dit zorgt voor druiven met meer aroma’s en frisse zuren. Tegelijkertijd laten ook steeds meer wijnmakers het overdreven houtgebruik links liggen. Met elegantie en frisheid tot gevolg.

Napa versus Sonoma
Neem de wijnregio’s Napa Valley en Sonoma County. Sonoma – dichter bij zee dan buurman Napa – is het koelst van de twee. Vooral pinot noir doet het hier goed. Regisseur en filmproducent Francis Ford Coppola – je weet wel, die van The Godfather en Apocalypse Now – maakt er op zijn eigen Francis Ford Coppola Winery prachtige voorbeelden van. Bovendien regisseert hij daar gewoon door. Toen zijn wijnetiketten in de vorm van een filmrol (de Director’s Cut) niet bleken te passen, veranderde hij gewoon de vorm van zijn wijnflessen. Slim, want nu herken je ze uit duizenden.
En ook uit Napa Valley – met wereldberoemde wijnhuizen als Mondavi en Chateau Montelena – komen steeds meer mooie wijnen. Hier vind je veel Merlot en Pinot Noir, maar vooral de Chardonnays en Cabernet Sauvignons maken indruk (als je de film Bottle Shock hebt gezien, weet je waar ik het over heb..).

We kunnen dus zonder gêne ons Californische ‘Chardonneetje’ weer bestellen. The Golden State heeft bovendien net drie topwijnjaren (2012, 2013, 2014) achter de rug, dus wat ons betreft: ABTC (All Back To Chardonnay)!

Discover 10 California Wines:

Francis Ford Coppola, Director’s Cut Chardonnay 2014
Russian River Valley, Sonoma County

E&J Gallo, Signature Series Chardonnay 2012
Russian River Valley, Sonoma County

Merryvale Vineyards, Silhouette Chardonnay 2013
Carneros, Napa Valley

Wente Riva Ranch Pinot Noir 2012
Monterey, Livermore Valley

Schug Carneros Estate, Pinot Noir 2013
Carneros, Sonoma County

Francis Ford Coppola, Director’s Pinot Noir 2014
Sonoma County

Joseph Phelps, Freestone Vineyards Pinot Noir 2013
Sonoma Coast

Robert Mondavi Cabernet Sauvignon 2013
Napa Valley

Ironstone Old Vine Zinfandel
Lodi Valley

Francis Ford Coppola, Director’s Cut Zinfandel 2013
Dry Creek Valley

Related Posts